kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''3G 1 milyar dolara yakın bir para girecek''

Yeni Haber
Turkcell'in çözüm ortağı Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, ''3G için diğer operatörlerde lisans aldığında devletin kasasına 1 milyar dolara yakın bir para girecek'' dedi.

Telekomünikasyon sektörünün yaşadığı sıkıntılarla ilgili bilgi veren Uzelli, son dönemde ekonomide sıkıntılar bulunduğunu bu sıkıntıların telekomünikasyon sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi. Uzelli, söz konusu sıkıntıların giderilmesi için piyasaların canlanmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Ekonomide meydana gelecek canlanmanın telekomükasyon sektörüne de yansıyacağını belirten Uzelli, bunun için cep telefonlarında bağlantı hızı ve bilgi taşıma kapasitesini artıracak ayrıca görüntülü konuşmaya imkan tanıyacak 3G ihalesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 3G ihalesinin ekonomiye ve sektöre yapacağı katkı gözönünde bulundurularak daha fazla geciktirilmemesini isteyen Uzelli, halen 70 ülkede 158 operetörün 187 milyon aboneye 3G hizmeti verdiğini, Türkiye'nin ise bu konuda hala yerinde saydığını kaydetti.

3G hizmeti ile ilgili Japonya'nın üç ayda 2 milyon 700 bin abone yaptığını, Avrupa'da ise 1999'da başlayan 3G aboneliğinin 2000 yılı sonunda hemen hemen tamamlandığını ve 62 operatörün 100 milyar Avro'nun üzerinde para ödeyerek 3G lisansı aldığını anlatan Uzelli, Türkiye'de de Turkcell'in 3G ihalesine 488 milyon Dolar teklif verdiğini ancak Telekomünikasyon Kurumu'nun rekabet şartları oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal ettiğini anımsattı.

3G'de diğer operatörlerin de lisans almasıyla yaklaşık 1 milyar dolar tutarında bir paranının devlet kasasına gireceğini belirten Uzelli, bu ihale için GSM öperatörlerinin ciddi yatırım yapacaklarını anlattı.

Operatörlerin 3G için 5 bin baz istasyonuna yapacakları yatırım tutarının da yaklaşık 2,5 milyar dolar olacağına işaret eden Uzelli, bu paranının ekonomide bir rahatlama sağlayarak olumlu etkide bulunacağını kaydetti.

3G ile bağlanma hızının artacağını anımsatan Uzelli şu anda 1 megabit olan bağlanma hızının 14 megabite kadar çıkabileceğini belirtti.

Kamuoyunda 3. nesil olarak bilinen 3G teknolojisini avrupada kullanmayan üç ülke bulunduğunu, bunların Arnavutluk, Bosna ve Makedonya olduğunu kaydeden Uzelli Türkiye'de de halen bu teknolojinin kullanılmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşak 70 milyon GSM abonesi bulunduğunu, internet bağlantısı bulunan kullanıcı sayısının da 25 milyon cıvarında olduğuna dikkat çeken Uzelli, 3G hizmeti verilmeye başlanmasıyla birlikte internet kullanıcılarından yaklaşık 15 milyonunun cepte de internet bağlantısı isteyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

CEP KULLANIMININ BÜYÜMEYE ETKİSİ

Cep telefonu kullanımında yüzde 10'luk artışın büyümeye yüzde 1.2 katkıda bulunduğunu da belirten Uzelli şunları kaydetti:

''101 ülke arasında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, bu ülkelerden 16'sı cep telefonunu lüks mallar arasında saymış. Türkiye'de cep telefonunun lüks olduğunu düşünen ülkeler arasında yer alıyor. Yine bu ülkeler arasında cep telefonu konuşmalarında en yüksek vergiyi ödeyen ülke ise yüzde 44,6 ile Türkiye. Türkiye cepten konuşmaya çok yüksek vergi ödüyor. GSM konuşmalarından alınan vergi oranları düşürülürse bu, cep telefonu operatörlerinin fiyatlarını aşağı çekmesine neden olur. Avrupada ülkeleri arasında GSM konuşmalarına en yüksek vergiyi ödeyen ülke yüzde 25,6 ile Yunanistan. Vergiler yakın komşumuz seviyesine çekilirse insanlar daha kolay iletişim kurar. Bu konuşma süresini uzatacağından vergi kaybına neden olmaz.''

Uzelli 3G ihalesinin bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesinin kendilerini sevindireceğini de sözlerine ekledi.

(AA)