kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Suudiler petrol üretimini % 2 artırdı

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Arabistan günlük petrol üretimini 200 bin varil artırarak 9.7 milyon varile yükseltti. Petrol üreticileri bugün yüksek petrol fiyatlarını tartışmak için Cidde'de toplanacak..
Petrol fiyatlarının rekor seviyelere çıkarak 140 dolara dayanmasının ardından dünyanın en büyük petrol üreticisi konumundaki ülkeler bugün yüksek petrol fiyatlarını ve alınacak önlemleri tartışmak için toplanacak. Toplantı öncesinde Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, günlük petrol üretimini yüzde 2 oranında artıracaklarını açıkladı. Suudi Arabistan'ın uluslararası petrol piyasalarındaki fiyat artışlarını tartışmak amacıyla düzenlediği Uluslararası Enerji Toplantısı'ndan önce bir basın toplantısı düzenleyen al-Naimi, Suudi Arabistan'ın temmuz ayında günlük petrol üretimini 200 bin varil birden artırarak 9.7 milyon varile yükselteceğini söyledi.

ÜRETİM KAPASİTESİ DE ARTIYOR
Suudi Arabistan geçtiğimiz ay da ABD Başkanı Bush'un ziyareti sonrası günlük petrol üretimini 300 bin varil artırmıştı. Bugün Cidde'de başlayacak toplantı öncesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yetkilileri, hükümet yetkilileri ve iş dünyasının önde gelen yöneticileri ile bir araya gelen Suudi Petrol Bakanı, Suudi devletine ait Saudi Aramco petrol şirketinin de önümüzdeki günlerde açacağı Khursaniyah petrol yatakları ile Suudi Arabistan'ın üretim kapasitesini 500 bin varil daha artıracağını bildirdi. Bu arada üst düzey bir OPEC yetkilisi, Suudi Arabistan'ın üretim artışından sonra üretimi artırma kapasitesi olan birkaç OPEC ülkesinin de talebe göre petrol üretimini yükseltebileceğini öngördü. Ancak uzmanlar OPEC'in üretim artışına sıcak bakmadığını belirtiyor.