kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Irak Petrol Bakanlığı'ndan TPAO'ya izin çıktı

(A.A)
Yeni Haber
Irak ve Türkiye arasında uzun bir süredir müzakerelere konu olan, bu ülkenin petrol ve doğal gaz rezervlerinin işletilmesi ihalelerine Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) da katılması konusunda gelişme sağlandı ve Irak Petrol Bakanlığı, 6 ülkenin resmi petrol firmasına daha bundan sonraki ihalelere katılma izni verdi.

Daha önce açıklanan, ihalelere katılma izni verilen, uluslararası düzeyde faaliyet gösteren 35 firmaya, Türkiye, Vietnam, Pakistan, Tayland, Angola ve Cezayir resmi firmalarının da eklendiği bildirildi.

Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad yaptığı açıklamada, ülkeleri saymakla yetindi ancak firma adlarına değinmedi. Sözcü, bu ülkelerin tümünün ''resmi firmalarına'' izin çıktığını kaydetmekle yetindi.

Irak nisan ayında, ihalelere katılma izni için başvuran 70 firmadan 35'ine izin verildiğini açıklamıştı.

Sözcü Cihad, daha küçük çaptaki petrol ve gaz havzalarının işletilmesi ihalelerine katılmaları için firmalara yeni bir çağrı çıkarmaya hazırlandıklarını, bu çağrıyla firmalardan, yeterliliklerini, özelliklerini bildirmelerinin isteneceğini kaydetti. Sözcü bu yeni davetin ne zaman çıkarılacağı hakkında bir tarih vermedi ancak, ''bakanlık ilk ihaleleri dağıtır dağıtmaz, yeni davetiyeyi çıkarabilir'' demekle yetindi.

New York Times'ın perşembe günü verdiği habere göre bu ülke, günlük 2,5 milyon varillik üretimini, 600 bin varil daha arttırmak için, Shell, BP, Exxon Mobil, Total, Chevron gibi firmalar ve diğer bazı daha küçük firmalarla anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

Irak Petrol Bakanlığının tahminlerine göre ülkede 115 milyar varil petrol ve 3,17 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunuyor.