kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'Üç Maymun'

Türk Sineması'na Sicilya'dan selam var

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
Sicilya'nın en muhteşem kentlerinden; sayısız uygarlığın gelip geçtiği binlerce yıllık Taormina'da bugünlerde zaman; deniz ve kumsal keyfine değil, sinemaya ayarlanmış durumda. Venedik ve yeni başlayan Roma'dan sonra İtalya'nın bu en önemli ve eski film etkinliği uluslararası film ve konuklarıyla bu yıl da canlı, hareketli ve bereketli. Özellikle son dönem uluslararası büyük bir çıkış yaşayan sinemamız Sicilya'yı da fethediyor. Yedi filmlik özel bir bölümle 54. Taormina Uluslararası Film Festivali'nin bu yılki onur konuğu olan Türk Sineması, seyirciden büyük ilgi görüyor. Geçtiğimiz pazar günü başlayan festivalde, sadece filmlerimiz değil sinemacılarımız ve müziğimiz de baştacı.

Şans arayan filmler
Bu yıl ana yarışmanın jüri başkanı olan Ferzan Özpetek, İtalya'da yaşayan ünlü bir sinemacımız olarak kuşkusuz Taormina'nin yabancısı değil. Zaten iki yıl önce genç sinemacılara destek vermek üzere Nokia'nın kısa film yarışmasına jüri olarak buraya geldiğinde, starlar gibi karşılandığını görmek şaşırtmamıştı. Yarışmada da Türkiye'yi temsil eden bir filmimiz var. Ödül icin şans arayan Seyfi Teoman'ın yönettiği 'Tatil Kitabı' cuma günü gösterilecek. Jüri Başkanı Özpetek ayrıca festivalin sinema dersleri kapsamında yarın bir söyleşi yapacak. Bu söyleşilerde yer alan Fatih Akın da cumartesi sabahı sinemaseverlerle buluşuyor ama kendisi 'Nielsen Sinemada Kültürlerarası Diyalog Ödülü'nü almak için de burada. 'Sinema Dersleri' bölümüne dönersek, geçtiğimiz yıl konuk olduğu İstanbul Film Festivali'nde tanıştığımız ünlü Amerikalı sinemacıyla karşılaşıyoruz...

Ornella Muti de geldi
Her daim 'Amerikan Jigolo' filmiyle hatırlansa da, 'Taksi Şoförü' gibi unutulmaz senaryolarıyla da tanınan senarist ve yönetmen Paul Schrader bugün sinema dersi verecek. Festivalin 'Onur Ödülü'nü de alacak Schrader'in yanı sıra Ornella Muti gibi İtalyan Sineması'nın unutulmaz figürleri de burada. Taormina'da bugünlerde hava malum sıcak ama bunaltıcı değil... Zaten kentin olağan turist kalabalığına karışan sinemacı ve gazeteciler ortalığı daha bir hareketlendirmiş durumda. Denizi, tarihi yerleri, inanılmaz Etna Yanardağı manzarası bir yana, biz festival davetlileri vaktimizin çoğunu sinema salonlarında geçiriyoruz. Festivalin 15-21 Haziran arasındaki bir haftalık süresinde yedi filmlik Türk Sineması özel bölümünde gösterilen filmlerimizin sunumunu sinema yazarımız Atilla Dorsay yapıyor.

Baba zula konseri var
Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'dan 'En İyi Yönetmen' ödülüyle döndüğü 'Üç Maymun' ile Hüseyin Karabey'in yönettiği 'Gitmek' adlı filmlerimiz en yeni yapımlar olarak programda. Filmin Adana Altın Koza'dan taze ödüllü oyuncusu Ayça Saygılı da festival konukları arasında. Yenilerin yanı sıra son birkaç yılın ses getiren önemli filmlerimizin de yer aldığı programda; Reha Erdem'in 'Beş Vakit'i ve Semih Kaplanoğlu'nun 'Yumurta'sı da gösterilecek. 'Yumurta'nın oyuncusu Saadet Işıl Aksoy, filmin sunumuna katılacak. Türk Sineması özel bölümü Zeki Demirkubuz'dan 'Kader', Çağan Irmak'tan 'Babam ve Oğlum', Özer Kızıltan'dan 'Takva' filmleriyle tamamlanıyor. Baba Zula'nın konseri ise Sicilya semalarında hoş bir seda olacak elbette ki.
Haberin fotoğrafları