kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hülya Koçyiğit Fatih Akın Ulvi Doğan

'Susuz Yaz'dan sonra sıra 'Hudutların Kanunu'nda!

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
Fatih Akın, Dünya Sinema Vakfı için 'Susuz Yaz'ın ardından başka Türk klasiklerinin restore edilmesine de öncülük edecek. Lütfü Akad'ın 'Hudutların Kanunu' da bu filmlerin arasında. Tozlu raflara sıkışan klasiklerimiz birer birer gün ışığına çıkacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Susuz Yaz'dan sonra sıra 'Hudutların Kanunu'nda!
Metin Erksan'ın efsanevi filmi 'Susuz Yaz'ın tam 45 yıl sonra, önceki gün 61. Cannes Film Festivali'nde gösterilmesiyle, sinemamızın eski ve yeni kuşağı da aynı sahnede buluşmuş oldu. Başrol oyuncularından Hülya Koçyiğit ve filmin yapımcılığını da üstlenen aktör Ulvi Doğan'ı sahnede takdim eden Fatih Akın'ın da vurguladığı gibi; 'Susuz Yaz' sadece Türk değil, Dünya sinemasına ait bir yapıt. 1964 yılında Berlin'den 'Altın Ayı Ödülü' alan ancak ülkemizde yasaklanan filmin restore edilmiş kopyasının yeniden Cannes gibi uluslararası bir platforma ulaşması bile başlı başına bir macera... Biz de Festival Sarayı'nın muhteşem Cannes manzarasına nazır terasındaki özel buluşmamamızda, bu macerayı onlardan dinledik.

Zamanı aşan sinema...
Fatih Akın'ın filmi keşfedişi çok ilginç... Akın bu keşfini şöyle anlatıyor: "Duvara Karşı' ile Altın Ayı kazandığım haberini veren bir gazetede, 'Susuz Yaz'dan yıllar sonra Berlin'de bir Türk yönetmenin bu ödülü aldığını okuyunca çok ilgimi çekti. Ve bir şekilde izleme şansını bulduğumda hayran kaldım. Hele 1964 yılında yapıldığı düşünülürse, döneme göre oldukça ileride, zamanı aşan bir sineması olduğunu gördüm. Geçen yıl Cannes'da tanıştığım Martin Scorsese, klasikleri restore ederek yeniden sinemaya kazandırdığı vakfı için benden 10 filmlik liste istediğinde 'Susuz Yaz'a da yer verdim tabii ki..." Fatih Akın, ekibiyle birlikte filmin negatiflerine ulaşabilmek için tam altı ay uğraşmış. Kopyalar ve izin için yapımcı aramaları neredeyse üç kıtada sürmüş.

Metin'in adı değişti
Filmin yapımcısı da olan başrol oyuncularından Ulvi Doğan ise önce Türkiye'de yasaklanan filmin, Berlin Film Festivali'nde ödül almasının hiç de kolay olmadığını anlatırken o günleri yaşıyor adeta... "Beş parasız Berlin'e gelmişiz, durumu idare ediyoruz. O dönem tam da Metin Erksan komunist olduğunu açıklamıştı ve o yıllarda komunizme karşı duvar örülen Batı Berlin'de böyle bir açıklama yetkililer tarafından büyük tepki aldı. Hatta dönemin belediye başkanı Willi Brand, bizzat otelime gelerek bu durumu açıkladı. Yönetmenin adının bir şekilde halledilmesi gerektiğini, aksi takdirde yarışmadan çıkarmak zorunda olduklarını söyledi. Avukatlarımız aracılığıyla Metin Erksan'ın doğum yerinde araştırma yaptık ve aslında İsmail olarak bir ön adının olduğunu öğrendik. Jeneriğe İsmail Metin olarak yazdırdırarak bu sorunu aştık. Sonuçta büyük ödüle giden maceramız çok da kolay olmadı yani."

Fatih Akın çok meşgul

Öte yandan; bu yıl festivalin resmi yan bölümü 'Belirli Bir Bakış'ın jüri üyesi olan Fatih Akın, epey meşgul bugünlerde... Ama Dünya Sinema Vakfı için 'Susuz Yaz'dan sonra yeni bir Türk klasiğinin restore edilmesi için yakında hazırlıklara başlayacak. Ömer Lütfü Akad'ın 'Hudutların Kanunu' bu filmlerin arasında... Kısaca; 45 yıl aradan sonra Cannes'dan başlayarak dünya festivallerini dolaşacak 'Susuz Yaz'ın yanısıra, tozlu raflara sıkışan klasiklerimiz birer birer gün ışığına çıkacak.