kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gecekonduya bir af daha

Zübeyde YALÇIN ANKARA
Başbakan'ın gecekondulaşma ve kaçak binaları önlemek için 4 yıl önce TCK'ya koydurduğu maddeden geri adım atılıyor. Arazileri işgal, şikâyete bağlı suç haline getiriliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gecekonduya bir af daha
Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri haline gelen ve büyük şehirlerin etrafını saran gecekondu ve kaçak binaların önlenmesi için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türk Ceza Kanunu'na konulan "imar kirliliği" başlıklı maddeden bir geri adım daha atıldı. AK Parti, yapı ruhsatı bulunan, ancak gerekli koşulları yerine getirmediği için "iskân" yani oturma izni bulunmayan binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolunu açan bir yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Binlerce binayı ve vatandaşı ilgilendiren bu kısmi af kapsamında, yapı ruhsatı olan binalara elektrik, su ve telefon bağlayan belediye başkanları ile bakanlık görevlileri 5 yıl hapis cezasından kurtulacak.

TEKLİF VERİLDİ
AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu ve Veysi Kaynak'ın imzası ile TBMM Başkanlığı'na TCK'nın "imar kirliliği" başlıklı 184. maddesinde değişiklik yapan bir yasa teklifi sunuldu. Teklif kapsamında maddenin "Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre (5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor) cezalandırılır" fıkrasına, "Ancak yapı ruhsatiyesine uygun olarak inşaatı tamamlanmış olup da henüz yapı kullanma izni alınmamış binalar hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz" ibaresi eklendi. Bu fıkra gecekondu ve kaçak binalara özellikle seçim dönemlerinde belediyelerin başkanları ya da hükümetlerin elektrik, su, telefon gibi hizmetleri götürmesini önlemek için konulmuştu. Belediye başkanları ve bürokratlar 5 yıl hapsi göze alamayacağı için kaçak binalara hizmet de götüremiyordu. Düzenleme ile belediye başkanları ve bürokratlar yapı ruhsatı olan binalara imar izni almadan elektrik, su ve telefon bağlama yani buraları yaşanır hale getirmeye yönelik hizmetleri götürdüğünde 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmayacak. Yapı ruhsatı olan binalar için kısmi af çıkmış ve bu durumdaki binalara elektrik, su, telefon bağlanmasının yolu açılmış olacak.