kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çeklere Türk Hamamı

Yeni Haber
Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti'ni 3-2 yenerek Avrupa Futbol Şampiyonası'nda çeyrek finale yükselmesi Alman basınında ''Türklerin bir mucizeyi başardıkları'' şeklinde yorumlandı.


* KARE KARE TÜRK DESTANI İÇİN TIKLAYINIZ...

* MİLLİ ÇOŞKU FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

* İŞTE ÇEKLER BÖYLE YIKILDI...

Bild gazetesi, ''Çılgın av! Türkiye Avrupa Şampiyonası mucizesini gerçekleştirdi'' başlığıyla verdiği haberde, Türk milli takımının İsviçre maçında olduğu gibi golleri bir kez daha son dakikalarda attığına dikkati çekerek, ''Terim'in on biri daha şimdiden son dakika Avrupa Şampiyonu'' şeklinde görüşe yer verdi.

Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti takımına son 3 dakikada 2 gol attığı hatırlatılan haberde, ''Bu takımın nasıl bir morale sahip olduğunu görmek inanılmaz'' şeklinde ifade kullanıldı. Çek Cumhuriyeti'nin 2-0 öne geçmesinden sonra Türkler dışında hiç kimsenin Türkiye'nin bu maçı kazanacağına inanmadığı kaydedildi.

Türk milli takımının çok tutkulu oynadığı ifade edilen haberde, Arda'nın maç öncesinde ''finale ulaşma hayallerinin olduğunu ve buna kesinlikle inandığını'' söylediğine işaret edildi. Son 2 golü atan Nihat'ın da çapraz bağlarındaki lif kopmasından sonra 2005 yılında sol dizine lif nakli yapıldığı anımsatıldı.

Kölner Express gazetesi de milli takımın galibiyetini ''Türkler mucizeyi başardı'' başlığıyla duyurdu. Gazetenin haberinde, Türk milli takımının ikinci yarının başlarında daha iyi oynamasına ve çok sayıda fırsat kaçırmasına rağmen ikinci golü yediğini, ancak pes etmeyerek durumu 2-2 yaptığını, son golde de kaleci Cech'in bir hatasını Nihat'ın iyi bir şekilde değerlendirerek takımının sahadan 3-2 galip ayrılmasını sağladığını yazdı.

Kaleci Volkan'ın maçın uzatma dakikalarında Jan Koller'e karşı yaptığı faul sonrasında kırmızı kart alarak sahayı terk etmek zorunda kaldığı ve Türk milli takımının oyuncu değiştirme hakkı kalmadığı için Tuncay'ın kaleye geçtiği hatırlatılan haberde, yine de Türkiye'nin, tarihindeki en inanılmaz oyununu galibiyetle sonuçlandırmayı başardığı kaydedildi.

ÖZBEK SPİKER: "ÇEK'LER AZMİN ZAFERİNE BOYUN EĞDİ"

Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçını sunan Özbekistan Spor Kanalı spikeri, Türkiye'nin galibiyetini 'azmin zaferi olarak' nitelendirdi.

Maç esnasında Türkiye'nin 2-0 mağlup duruma düştüğü sırada İzmir'de 2006'da oynan özel karşılaşmayı dikkat çeken Özbek spiker, bu karşılaşmada da Çeklerin önce 2-0 ön geçtiğini ve daha sonra Ümit Karan'ın gölleri ile Türkiye'nin durumu 2-2 yaptığını hatırlattı.

Özbek spiker, maç esnasında yine Çek Cumhuriyeti'nin 2-0 önde olduğu sırada başka bir ilginç hatırlatmada daha bulundu. Özbek spiker, geçtiğimiz yıl Özbekistan Milli Futbol Takımı Teknik Direktörlüğü görevinden ayrılan Rus çalıştırıcı Valeriy Naponyaşi'nin 'Avrupa 2008' ile ilgili spor kanallarına yaptığı değerlendirmede: "Türkiye, İsviçre ve Çekleri yenerek çeyrek finale çıkacak." dediğini dile getirdi.

İsviçreli hakem Peter Fröjdfeldt'in bitiş düdüğüyle ise spikerin ilk dediği söz ise şu oldu: "Evet Naponyaşi siz gerçekten haklı çıktınız; Türkiye zoru başardı ve çeyrek finalde."

Özbek spiker, Türkiye'nin 2-0'lık durumdan skoru 3-2'ye getirmesini ise "İşte azmin zaferi. Çek'ler, Türk futbolcularının azmine boyun eğdi. Ve Türkiye çeyrek final yolcusu." ifadelerini kullandı.

Bu arada, bazı Özek spor muhabirleri ise maç bitimiyle CİHAN'ı arayarak tebriklerini dile getirdiler.

BBC: NİHAT ÇEKLERİ CENEVRE'DE ŞAMPİYONA DIŞINDA BIRAKTI

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda milli takımın galibiyetini, ''Nihat Çekleri Cenevre'de şampiyona dışında bıraktı'' şeklinde duyurdu.

BBC, milli takımın galibiyetiyle sonuçlanan ve Türkiye'yi çeyrek finale taşıyan maçın ardından yayımladığı yorumda, milli takımın nefes kesici bir toparlanma gösterdiğini kaydetti.

Nihat'ın başarılı futbolunun övüldüğü BBC yorumunda, Türkiye'nin, ünlü futbolcunun attığı 2 golle Çekler karşısında yeniden hayat bulduğu ifade edildi.

Maçın önemli pozisyonlarını ve gollerini detaylı bir şekilde aktaran BBC, milli takımın ikinci yarıya, 2008 Avrupa Kupası hayallerini gerçekleştirmek için çıktığına dikkati çekti.

Nihat'ın ilk golünü ''içgüdülerine güvenmenin'' sonucu şeklinde değerlendiren BBC, ikinci golünün ise ''müthiş bir son nokta olduğunu'' vurguladı.

BBC, milli takımının çeyrek finalde sahaya kaleci Volkan Demirel olmadan çıkacağına da işaret etti.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE-ÇEK CUMHURİYETİ MAÇI

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, dün akşam oynanan Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçı dış basında geniş yer buldu.Reuters haber ajansı, 2 farkla yenik durumdayken son 15 dakikada attığı 3 golle sahadan galip ayrılan Türkiye için, ''Olağandışı bir mücadeleyle çeyrek finaldeki yerini ayırttı'' ifadesini kullandı.

Ajans, Çeklerin, Arda Turan'ın 75. dakikadaki golüne kadar çeyrek finale çıktıklarını garanti gözüyle baktıklarını, ancak kaleci Petr Cech'in büyük hatasının pahalıya mal olduğunu, perdeyi attığı ikinci golle kapatan Nihat Kahveci'nin, Çek Cumhuriyeti'nin Viyana rüyasını sona erdirdiğini belirtti.

Haberde, Çek Cumhuriyeti'nin kaptanı Tomas Ujfalusi'nin, ''Çok üzgünüm. Bu maçı kazanmalıydık'' şeklindeki açıklamasına da yer verildi.Maçın en iyi oyuncusu olarak kaptan Nihat Kahveci'yi seçen UEFA da internet sitesinde maça geniş yerdi.

''Maçın son 3 dakikasında 2 gol atarak ekibinin çeyrek finale çıkmasını sağlamak, genellikle bir milli takım kaptanının görevlerinden biri değildir. Ancak bu, Nihat Kahveci için olağan bir gece değildi'' ifadesini kullanan UEFA, futbolcunun, ''90 dakika boyunca çok çalışması, önemli dakikalarda pozisyonların içinde olması, maçın sonunda muhteşem bir final yapması'' nedeniyle maçın adamı seçildiğini belirtti.

İngiltere'nin The Independent gazetesi, ''Nihat'ın iki golü Çekleri şok etti'' başlığını kullandığı haberde, Çeklerin dramatik bir şekilde şampiyonaya veda ettiğini yazdı. Türk milli takımındaki 3 futbolcunun dün üniversite sınavına girdiğini hatırlatan gazete, ''Bu 3 futbolcu, sınavı kazansın veya kazanmasın dünü unutamayacak'' ifadesini kullandı.The Independent da kaleci Petr Cech'in hatasının üzerinde durdu ve dünyanın en iyi kalecileri arasında gösterilen Cech'in, topu elinden kaçırarak yılın en büyük hatasını yaptığını belirtti.

Gazete, Türk milli takımının ilk yarıda iyi oyun oynayamadığını, ancak ilk golü atmasının ardından müthiş bir hava yakaladığını kaydetti.''Fatih Terim, etkisiz kalan Semih Şentürk'ü oyundan alarak ve Tuncay'ı ortaya çekerek kurnaz bir hamle yaptı'' ifadesini kullanan The Independent, Cech'in ilk kurtarışını 56. dakikada yaptığını kaydetti.The Guardian gazetesi ise Cech'in büyük hatasının, Türkiye'nin muhteşem dönüşüne neden olduğunu yazdı ve Türkiye'nin olağan dışı bir galibiyet alarak çeyrek finale çıktığını yazdı.

Nihat Kahveci'yi, Türkiye'ye maçı kazandıran oyuncu olarak gösteren gazete, Cech'in, ''Eve dönmemize neden olan şey benim hatamdı'' diyerek yenilgideki sorumluluğu üstlendiğini belirtti.

Yine İngiltere'nin The Herald gazetesi, ''Türkiye, inanılmaz bir sonuçla çeyrek finale kaldı'' ifadesini kullandı ve Türklerin, kalecisiz kazandığı maçın fazla rastlanan karşılaşmalardan biri olmadığını yazdı.Arda Turan'ın durumu 2-1'e getirmesiyle Türkiye'nin ümitlendiğini belirten gazete, Çek Cumhuriyeti Teknik Direktörü Karel Bruckner'in mutlu bir şekilde emekliye ayrılamadığını kaydetti.

Daily Express, Türkiye'nin müthiş bir şekilde geriden gelerek galibiyeti sağladığını yazdı ve Çeklerin inanamadıkları bir dram yaşadıklarını belirtti.

Fox Sports, Türklerin neredeyse 50 yıldır Çekleri yenemediğini, ancak dünkü maçın, ''Bunu beklemeye değdiğini'' gösterdiğini yazdı.Türkiye'nin müthiş bir geri dönüş yaparak çeyrek finale yükseldiğini belirten Fox Sports, Çeklerin, Hollanda karşısında daha önce de yaşadığı dramın tekerrür ettiğini kaydetti.

Fox Sports, sonucun, oyunun üçte ikilik bölümünde daha iyi görünen Çekler için tam bir felaket olduğunu, Türklerin maçı mükemmel noktaladığını belirtti.

Fox Sports, haberin ''Bugün Ne Öğrendik?'' kısmında, ''Pozisyonunda en iyi olan oyuncu bile hata yapar. Hiçbir zaman, Türkleri devre dışı bıraktığını sanma'' ifadesini kullanırken, Cech'in hatasını, maçın en önemli anı, Nihat Kahveci'yi de günün kahramanı olarak gösterdi.Daily Star gazetesi, ''Nihat, Çeklere Yol Gösterdi'' başlığını kullandığı haberde, ''Oyuncunun son dakikalarda attığı iki gol, turnuva tarihindeki en olağan dışı geri dönüş oldu'' ifadesini kullandı.Gazete, Türkiye'nin, maçın son dakikalarını, kalecisi Volkan Demirel'in, ''bir delilik anının'' sonucunda kırmızı kart görmesi nedeniyle kalecisiz oynadığını yazdı.

Fransa'nın Le Figaro gazetesi de ''Nihat Mucizesi'' başlığını kullandığı haberde, futbolcunun sansasyonel maçta son sözü söylediğini belirtti.

İNGİLİZ BASINI TÜRKİYE-ÇEK CUMHURİYETİ MAÇINA GENİŞ YER VERDİ

İngiltere basını, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası maçının sonucuna geniş yer verirken, The Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'nin dün akşam 2-0 geriye düşmesine rağmen maçtan zaferle çıkarak hayal edilebilecek en dramatik sonuca imza attığını ve adeta tarih yazdığını bildirdi.

Türkiye'nin, Koller ve Plasil'in golleriyle mağlup durumdayken oyunun bütün senaryosunu değiştirip üç golle unutulmaz bir final yaptığını kaydeden Telegraph, milli takımın bir ara kaleye Tuncay'ın geçmesine rağmen bile ayakta kalmaya devam ettiğini vurguladı. Telegraph'ın spor ekinin ilk sayfasındaki maç sonucu anonsu da ''Türk Lokumu'' klasik başlığıyla duyuruldu.

Gazetenin internet sayfası ve spor ekinde yer alan iki ayrı yorumun bir yerinde Türkiye'nin 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ''geri dönen kralı'' olduğu da vurgulandı.

Nihat Kahveci'nin yanı sıra Tuncay'ın oyununu da öven Telegraph, ünlü futbolcunun turnuva boyunca gayretli bir tablo sergilediğini, Middlesborough'da geçen sezon boyunca futbolunda gelişme olduğunu ortaya koyduğunu, özellikle de fiziksel güç açısından 12 ay öncesine göre çok daha etkili göründüğünü yazdı.

Maçın öneminin VİP katılımcılarıyla da vurgulandığına işaret edilen maç yorumunda, bu son derece güzel karşılaşmayı dünya futbolunun en güçlü iki ismi Sepp Baltter ile Michael Platini'nin yanı sıra Türk hükümeti yetkilileri ve Kazım Kazım'ın ailesinden 20 kişinin izlediğine dikkat çekildi.

EN MÜTHİŞ GERİ DÖNÜŞ

The Times gazetesi de Türkiye'nin dün akşam uluslararası futbol tarihinin ''en müthiş geri dönüşlerinden birini'' yaşadığını ve çeyrek finale taşındığını yazdı.

Maçın 74. dakikasında Türkiye'nin 2-0 mağlup durumda olduğunu ve eve dönüşe hazırlandığını hatırlatan gazete, ''89. dakikaya gelindiğinde ise 3-2 galiptiler ve Hırvatistan randevusu için Viyana'ya doğru yola çıkmışlardı'' yorumunu yaptı.

Spor ekinin kapağına Türk milli takımı oyuncularının bir gol sonrası sevinci fotoğrafına yer veren gazete, ''Türk Lokumu'' başlığını kullanırken, yorumunda Tucay'ın bir ara eline kaleci eldivenlerini giymek zorunda bile kaldığına işaret edildi. Yorumda, dünyanın en iyi kalecisi kabul edilen Petr Cech'in ise beklenmeyen bir duruma düştüğüne dikkat çekildi.

Oyunun bütününün ''nefes kesici'' olduğu belirtilen yorumda, kimsenin, özellikle de 2 gollük üstünlük sağlayan Çekler'in bu dramanın 90 dakika boyunca süreceğini tasavvur edemediği kaydedildi. Times, 2-0'lık yenilginin ardından Türkler'in umutsuzca bastırmaya başladıklarını belirtirken, ''Ama Çekler'in çok deneyimli koçu Bruckner bir maçın yeniden kazanılmayacağı konusunda büyük bir güven taşıyordu'' dedi.Bruckner gibi kimsenin sonuçta büyük bir değişiklik beklemediği vurgulanan Times'ın yorumunda, bu yazılmış senaryonun üst üste atılan gollerle bir anda değiştiği ve Türkiye'nin galip duruma geçtiği hatırlatıldı.

Türkler'in bu aşamadan sonra da ''gösteriyi sonlandırmadıkları'', Volkan'ın yaptığı hatanın ardından Türk milli takımının son iki dakikayı Tuncay'ın kaleci Volkan'a vekaletiyle geçirmek zorunda kaldığı belirtilen yorumda, ''Ama kurtarma yapmak zorunda kalmadı, bu da biraz hayal kırıcı oldu'' denildi. Yorumda, ''bu da yaşansaydı, bir maç boyunca yaşanabilecek türlü heyecanın görülmüş olabileceğine'' vurgu yapıldı.

'NİHAT'IN MUCİZESİ, CECH'İN FELAKETİ

The Guardian gazetesi de Nihat'ın Türkiye'nin mucizesini yarattığı, bunun Çek kaleci Cech'in ise felaketi olduğunu belirten bir başlıkla yayımladığı yorumda, bu sabah Nihat'ın damarlarında yoğun bir sevinç, başarı duyguları ve adrenalin gezdiği, bu duyguyu Türk milli takımının bütün oyuncularının yaşıyor olacağına dikkat çekti.

Bu mutluluk ve sevincin milli takımın taraftarlarında da var olacağına işaret edilen yorumda, ''partinin Hırvatistan maçına kadar süreceği'' belirtildi.

Çek Cumhuriyeti'nin ikinci golü de atmasıyla Türkiye için umutların yitirildiğinin düşünülmeye başlandığı belirtilen yorumda, Fatih Terim'in oyun düzeninde yaptığı değişikliğin ardından takımın büyük bölümünün ilerde hücum oynamaya başladığı hatırlatıldı.

Hamit'in pası ve Arda'nın golüyle destansı bir sonucun sahnesinin hazırlandığına dikkat çekilen yorumda, İsviçre maçından sonra tarihin tekerrür ettiği ve yağmurla birlikte Çekler'in kendilerini bir işgal altında hissetmeye başladıkları belirtildi.

Stadyumdaki atmosferin de son derece heyecanlı olduğu belirtilen yorumda, her iki takımın taraftarlarının da oyuncularına müthiş destek verdiklerine işaret edildi.

Hamit'in ikinci golün pasını da veren oyuncu olduğu hatırlatılan yorumda, Nihat'ın yine Hamit'in pasıyla attığı üçüncü golüyle, bu işin bitirilmesi için penaltılara gerek olmadığını kanıtladığı kaydedildi.Final düdüğünün Türk milli takımına getirdiği büyük mutluluğun İstanbul'dan bile hissedilecek güçte olduğu da vurgulanan yorumda, ''Yeteneklerini dünya seyircisine göstermeyi ve Türk halkının beklentilerini yerine getirmeyi çok isteyen Türk milli takımı oyuncuları çeyrek finale varabilirlerse her türlü sonucun mümkün olduğunu hep söylüyor. Daha iyisini yapmak için mücadele edecekler'' denildi.

NİHAT'TAN ÇİFTE ŞOK

The Independent gazetesi de Nihat'ın çifte golünün Çekler üzerinde yarattığı şoku vurgulayan bir başlık kullandığı yorumunda, dün ÖSS'ye katılan üç Türk futbolcunun bu sınavda kazansalar da kaybetseler de dünü asla unutmayacakları belirtildi.

Türk milli takımının maçın bitimine 15 dakika kalana kadar galip durumunda bulunan şaşırmış Çekler'den çeyrek final maçında Hırvatistan karşısındaki yeri son dakikada aldığı belirtilen yazıda, ilk yarıda Koller'in Türk futbolcuları adeta terörize ettiği kaydedildi.Maçın gollerinin detaylı biçimde aktarıldığı yorumda, Çekler'in ikinci golünün ardından aslında Türkler açısından ''maçın bitmiş gibi algılanabileceği'' belirtildi ve ''Ama Türkiye bir şekilde umutlarını canlı tutmayı becerdi ve bu maçı şaşkınlık verici biçimde kazandı'' denildi.

TÜRKİYE'NİN ÇEYREK FİNALE ÇIKMASI RUS BASININDA

Milli Takımın Çek Cumhuriyeti'ni devirerek çeyrek finale kalması Rus basınında da geniş yer buldu.

Maçın geç saatlerde sonuçlanması nedeniyle gazetelerin internet sayfalarında maça yer verilirken, ''utro.ru'' internet sitesi ''Çeklere Türk Hamamı'' hamamı başlığını kullanarak, Türkiye'nin gitti sanılan karşılaşmayı mucizevi şekilde aldığına dikkat çekildi.

Rus Mayak radyosu da Fatih Terim'in ''Biz Bunu Başardık'' sözleriyle duyurduğu haberinde, Türk futbolcularının başarısıyla Terim'in babalar gününü kutladığı vurgulandı.

Rus Newsru.com adlı internet sitesinde de ''Euro 2008: Türkler İçin Bayram, Çekler İçin Matem'' başlığıyla duyurulan haberde 15 Haziran'ın Çek futbol tarihinin ''kara'' günlerinden biri olacağı ifade edildi.

Regnum haber ajansı da maçın kahramanının 2 gol atan Nihat Kahveci olduğunu belirterek, ''Karşılaşmanın kahramanı yüreğiyle oynadı'' ifadelerini kullandı.

Rus İnterfaks ajansı da ''Macera filmi gibi maçı Türkiye kazandı'' başlığıyla geçtiği haberde, Türkiye'nin ''son derece gergin bir atmosferde'' oynanan karşılaşma sonucu Çekleri kupa dışında bıraktığı kaydedildi.

Gazeta.ru adlı internet sitesi de ''Türkler Çekleri Yenerek Hırvatların Karşısına Çıkmaya Hak Kazandı'' başlığıyla duyurduğu haberde, Türk futbolcuların her şeyin sona erdiği zannedilen karşılaşmanın son dakikalarında oynadığı futbolla galip çıkmayı becerdiği vurgulandı.

Rus ''Sports.ru'' internet sitesinde de ''Nihat: Şah ve Mat'' başlıklı haberde, Kahveci sayesinde Türkiye'nin çeyrek final bileti aldığı kaydedildi.

''Vesti.ru'' adlı internet sitesi de ''Nihat Türkiye'yi Çeyrek Finale Taşıdı'' başlığıyla verdiği haberde Avrupa'nın önemli oyuncularından biri olan Nihat'ın Türkiye'nin en iyi futbolcusu olduğu belirtildi.