kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babalar Günü'nüz kutlu olsun!

Yeni Haber
Bugün Babalar Günü... Çocukları için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, onlara kol kanat geren, onların her zaman yanında olan babaların hatırlandığı bu özel günde siz de babanıza ne kadar değer verdiğinizi ufak bir hediye ya da kocaman bir öpücükle gösterebilirsiniz...

* BABALAR GÜNÜ DOSYASI İÇİN TIKLAYINIZ...

Babalar Günü, Türkiye de dâhil olmak üzere pek çok ülkede her yıl Haziran ayının 3. Pazar günü kutlanan özel bir gün... Anneler Günü kadar eski olmasa da Babalar Gününün de bir geçmişi bulunuyor. Bazı tarihçiler, Babalar Gününün Antik Roma'da bile kutlandığını belirtiyor. Bazı araştırmacılar ise tarihi belli olmamakla birlikte Babalar Gününün Batı Virginia'da ortaya çıktığını savunuyor.

Hikâyeye göre Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy, annesi öldükten sonra onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmasını istemiş. Diğer araştırmacılar ise 1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd'un 6. çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesinin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek amacıyla bu fikri ortaya attığını öne sürüyor.

Dodd, anneler günü kutlanırken babalar gününün olmayışını büyük bir haksızlık olarak nitelendirerek babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın babalar günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış. Ama bu çalışmalar bir sonraki yılın 19 Mayıs'ına kadar sürmüş.

İlk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlandığı söylenen Babalar Günü, daha sonra diğer eyaletlere yayılmış. Ancak bu özel gün resmi olarak ilk olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlandı. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı.