kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Rüya Gibi Uçan Yıllar' artık yok

"Bu Akşam Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul"un, "Mihrabım" gibi sevilen çok sayıda şarkının bestekârı olan Avni Anıl, vefat etti..
Ünlü bestekâr Avni Anıl, 80 yaşında İzmir'de vefat etti. "Mihrabım", "Bu Akşam Bütün Meyhanelerini Dolaştım İstanbul'un" gibi sevilen şarkıların bestecisi Avni Anıl, akciğer amfizemi hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu. Kızı Eser Tunal, ünlü bestecinin üç gündür yemek yemediğini ve "Canım istemiyor" diyerek her şeyi reddettiğini söyledi. Tunal, "Rahatsızlığını son dönemde iki gün hastane, bir gün evde serum takarak kontrol altında tutuyorduk" dedi. Tunal, babasının vefatının dün sabah sekizde gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

GAZETECİLİK YAPMIŞTI
23 Nisan 1928'de İstanbul'da doğan ünlü bestekâr Anıl, Haydarpaşa Lisesi'nde okudu ve askerlik sonrası Polis Enstitüsü'ne girdi. 1955'te polislikten ayrılıp gazeteciliğe başladı. Üç yıl Akşam gazetesinde, 12 yıl TRT İstanbul Radyosu'nun haber servisinde çalıştı. 1967'de Anıl Yayın Ajansı'nı kurdu, bir süre Dünya gazetesinin sanat sayfasını yönetti. "Musiki ve Nota" dergisini çıkardı. Dört ciltlik "Musiki Sözlüğü" eseri müzik tarihi için önemli sayıldı.

DEVLET SANATÇISIYDI
Anıl, besteleri haricinde Türk Sanat Müziği'nin pek çok sevilen isminin yetişmesinde de emek verdi. Anıl, Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde Yıldırım Bekçi gibi sevilen sanatçıların öğretmenliğini yaptı. Üstat Münir Nurettin Selçuk'un öğrencilerinden, devlet sanatçısı İnci Çayırlı gibi kadim dostları da sanatçılar arasından olan ünlü besteci 1998'de Kültür Bakanlığı'nca verilen 'Devlet Sanatçısı' unvanını aldı. Anıl'ın büyük kızı Eser Tunal, "Ankara'da olan kız kardeşimiz Alev Anıl Işıkçı'nın İzmir'e gelmesini bekliyoruz. Annem Mine Anıl ve erkek kardeşim Ezgi Anıl ile dostlarımız çok üzgün" dedi. Avni Anıl, pazartesi günü Alsancak Hocazade Camisi'nde kılınacak ikindi namazının ardından toprağa verilecek.