kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Blair'in danışmanı: Türkiye 20 yılda üye olur

Yeni Haber
İngiltere'nin eski AB Büyükelçisi ve eski Başbakan Blair'in resmi Avrupa Başdanışmanı Sir Stephen Wall, Türkiye'nin AB'ye 20 yılda üye olacağını tahmin ettiğini söyledi. Wall, "Ben 20 yıl olarak düşünüyorum. On yıllık bir müzakere süreci ve 10 yıllık hazırlık dönemi" dedi.

Sir Stephen Wall, "Avrupa'da Bir Yabancı: Thatcher'dan Blair'e İngiltere ve Avrupa Birliği" adlı kitabının Londra'daki Yabancı Basın Derneği'nde (FPA) tanıtımı sırasında soruları yanıtlarken "Coğrafi açıdan bakıldığında Türkiye'nin büyük bir bölümünün Avrupa dışında olduğu doğru. Ama sadece bu açıdan Türkiye'ye bakmak yanlış" dedi.

ABHaber'e göre, 40 yıldan da uzun süre önce Türkiye'yi AB'ye davet edenlerin Avrupa ülkelerinin kendileri olduğunu anımsatan Wall, eninde sonunda Türkiye'nin AB üyeliğini öngören Ankara Antlaşması ile Birlik'in bir yükümlülük üstlendiğini vurguladı. Türkiye'nin 50 yılı aşkın süredir NATO içinde herhangi bir uyumsuzluğuna neden olmadığını, büyük stratejik öneme sahip bir ülke olarak NATO görevlerini başarıyla yerine getirdiğini kaydeden Wall, "Türkiye bölge ülkeleri arasında büyük bir enerji terminali haline gelmektedir. AB kriterlerini yerine getirmiş bir Türkiye'nin üyeliği AB'nin de çıkarlarına hizmet edecek" dedi.

Wall, "Ukrayna ve Türkiye'ye tam üyelik yerine ayrıcalıklı bir statü tanınması ve hatta bu ülkelere Kuzey Afrika ve Magrip, yani Fas, Tunus ve Cezayir'in de dahil edilmesi projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorulması üzerine şunları söyledi:

"Bence sizin yanlışınız bugünkü haritaya ve Türkiye'nin bugünkü durumuna bakmaktan kaynaklanıyor. Bir de 20 sene sonrası Türkiye'nin durumunu düşünün. Ekonomik olarak Türkiye bugün zaten birçok AB üyesinden daha büyük. Türk ekonomisi yılda ortalama yüzde 4,5 oranında büyüyor ve bu hız hem AB ortalaması hem de birçok AB üyesininkinden yüksek."

Kendisinin demokratik ve laik bir Türkiye'yi Avrupa ile beraber görmek istediğini ifade eden Wall, bir gazetecinin "Türkiye'nin kaç yıl sonra AB üyesi olmasını bekliyorsunuz?" sorusuna da "Ben 20 yıl olarak düşünüyorum. On yıllık bir müzakere süreci ve 10 yıllık hazırlık dönemi" karşılığını verdi.

(ANKA)