kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Japonya ders aldı ya biz!

DIŞ HABERLER
Kobe'de 6 bin kişinin öldüğü depremden sonra Japonlar yeni bir yasa çıkarıp 90 milyar dolar harcadı. Dün dağları yaran, otoyolları kâğıt gibi yırtan depremde yerleşim yerlerindeki hasar çok küçüktü..
Depremler ülkesi Japonya, 7.2 büyüklüğündeki depremi yine burnu bile kanamadan atlattı. Japonya'nın kuzeyini vuran 7.2 büyüklüğündeki depremde köprüler yarıldı, bazı otoyollar çöktü, dağlar parçalandı, adeta depremin meydana geldiği bölgenin haritası değişti ama sadece 6 kişi öldü, 144 kişi yaralandı. 10 kişinin kayıp olduğu belirtildi. Can kaybının bu kadar az olması, Japonya'nın 1995 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Kobe depreminden gerekli dersleri çıkardığını gösteriyor. Çünkü 250 bin konutu yerle bir eden ve 6 bin 400 kişinin hayatına mal olan Kobe depreminin yaralarını iki yılda saran ve gerekli tüm önlemleri alan Japonya, bu tarihten sonra meydana gelen depremlerden en az zararla kurtulmayı bildi. Son deprem de bunun kanıtı.

120 KİLOMETRELİK ALANI ETKİLEDİ
Merkezi, başkent Tokyo'nun yaklaşık 300 kilometre kuzeyindeki 287 bin nüfuslu İwata kenti olduğu belirtilen deprem, yerel saatle 08.43'te meydana geldi. Yerin 10 kilometre altında meydana gelen deprem, 120 kilometrelik alanda hissedildi. Deprem üssüne yakın bölgelerde, 55 bin nüfuslu Yuzawa kenti ile 336 bin nüfuslu Akita ve 1 milyon nüfuslu Sendia kentinde can kayıplarının meydana gelmemesi, mucize olarak nitelendirildi. Depremde hayatını kaybeden 6 kişinin, merkez üsse yakın Kurihara'nın kırsal bölgelerinde yaşadığı ve ikisinin depremden değil, kaza sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

KAMYON ALTINDA KALDI
Panikle sokağa fırlayan 60 yaşındaki bir Japon kamyonun altında kaldı. Kaza sonucu ölen ikinci kişininse, Kurihara kentindeki baraj inşaatında çalışan 48 yaşındaki bir işçi olduğu belirtildi. İşçinin, sarsıntı nedeniyle düşen kayanın altında kaldığı kaydedildi. Diğer 4 kişinin heyelan sonucu öldüğü belirtildi. Kayıp 10 kişinin de, Kurihara kentinde bir kaplıcada kayan toprağın altında kalmış olduğu sanılıyor. Kyodo haber ajansı, bölgede çok sayıda toprak kayması yaşandığını, ölü ve yaralı sayısının artabileceğini duyurdu. Japon basınındaki haberlerde, deprem bölgesindeki Fukushima Daini nükleer santralinde, az miktarda radyoaktif sızıntı meydana geldiği kaydedildi. TEPCO yetkilileri, sızıntının radyoaktif madde saklanılan bir havuzda yaşandığını, önlemlerin alındığını, endişelenecek bir durumun olmadığını ifade ettiler.
Haberin fotoğrafları