kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Organik hayata dönüş felsefesi yaygınlaşıyor

13.06.2008
Son yıllarda başta küresel ısınma olmak üzere dünyanın ekolojik yapısında meydana gelen sorunlar, insanları bilinçli bir hayat sürmeye yönlendirdi. Kimyasal madde içermeyen organik ürünler; mutfaktan yatak odasına her yere girdi.....
'Bir zamanlar, yediğimiz domates ve salatalıklar kokardı. Elmanın da bambaşka bir lezzeti vardı' diye yakınanların imdadına, organik yaşam yetişiyor. Başta ilaç kullanılmadan tamamen doğal gübrelerle yetişen ve ekolojik dengeyi bozmayan tarım ürünleri olmak üzere, iç giyimden dekorasyona; kozmetikten çiçekçiliğe birçok sektörde organik ürünler üretiliyor. Hatta mönüleri tamamen organik lezzetlerden oluşan restoranlar, kafeteryalarında sadece organik gıdalar satılan spor merkezleri bile var. Yani; akıp geçen zamanla birlikte organik hayat bir yaşam felsefesine dönüşüyor ve yaygınlaşıyor.

KOZMETİKLER DEĞİŞTİ!
Organik Uzmanı Kimyager Çağla Ercanoğlu, son günlerde özellikle kozmetik sektöründe neden organik ürünlerin ön plana çıktığını açıkladı: "60 milyar dolarlık kozmetik endüstrisinin, gıdalarda kullanılması yasak olan zehirli kimyasallarla dolu maddeler içeren ürünler sattığını çoğu tüketici bilmiyor. Bir tüketici, günde ortalama 10-15 adet kişisel bakım veya kozmetik ürünü kullanıyor. Bu ürünler ortalama yaklaşık 200'den fazla sentetik kimyasal bileşim barındırıyor. Vücudumuzdaki en büyük organ olan deri, cilde uygulanan ürünlerdeki kimyasalların 40-60'ını emer. Ne yazık ki bu toksik maddelere maruz kalanlar sadece tüketiciler değil. Çocukları da temas yoluyla zarar görüyor. Son yıllarda tüketiciler bu konuda bilinçlendi çünkü kimyasal ürünlerin zararları çok sık gündeme geldi. Organik ürün çeşitliliği ve bu ürünlerin tüketimi arttı. Artık daha sağlıklı bakım sunan, organik ürünler ön planda."

ÜRÜNLER SERTİFİKALI OLMALI!
Organik ürünlerle bitkisel ürünleri birbirine karıştırmamak gerektiğine de dikkat çeken Çağla Ercanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğal ürünler; bitkisel ve doğal maddelerden oluşan içeriğe sahip olan, sentetik kimyasal madde içermeyen ürünlerdir. Organik ürünler ise; doğal olup aynı zamanda içerdiği tüm bitkiler ve doğal maddeler organik tarım gibi organik metodlarla üretilmiş olan ürünlerdir. Her bitkisel ya da doğal ürün, organik değildir. Bir ürünün organik olabilmesi için mutlaka organik sertifikalı içeriklerden oluşması gerekir. İç ve dış piyasalarda bir ürünün organik olarak satılabilmesi için ise; 'Organik Ürün Sertifikası'na sahip olması şarttır. Sertifika sistemi; ürünlerin ekolojik standartlara uygun olarak sanayi tesislerinden, karayollarından ve çevre kirliliğinden uzak; toprağı, suyu ve havası temiz alanlarda üretildiğinin, işlendiğinin ve paketlendiğinin başlıca garantisi niteliğindedir."
Haberin fotoğrafları