kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kontratak aramalıyız

GÜRKAN KUBİLAY
GÜRKAN KUBİLAY
Denk güçteki takımların karşılaşmalarında topla ne kadar değil, nasıl oynadığınız önemli. Bu yüzden Çekler'e karşı topa daha fazla sahip olmak için çılgınca koşmak yerine hızlı kontratakları tercih etmeliyiz..
EURO 2008'de Yunanistan'la birlikte göbekten en az atak yapan iki takımdan biriyiz. Göbek atağımızın azlığı, Emre ve Tümer'in oyuna ağırlıklarını koyamamalarından kaynaklanıyor. Hoca çözümü; Aurelio ve Topal'la iki ön libero oynayarak buldu! Böylece, kanattaki Tuncay-Arda ve öndeki Nihat-Semih ikilisini aynı anda hücuma gönderebiliyor.

JAROLİM ŞUT ATMAYI SEVİYOR
Şu ana kadar yüzde 50 ve üzerinde topla oynayan 8 takım var. Bunlardan sadece Portekiz çok rahat. İsviçre elendi bile. İtalya, Fransa ve Avusturya büyük ihtimal gruptan çıkamayacaklar. Şansı olan sadece Türkiye ve Almanya. Bu nedenle, güç dengesi yakın takımların maçlarında topa fazla sahip olmanın önemi yok. Nerede ve hangi kalitede kullandığınız önemli. Çek maçında topa fazla sahip olmak için çılgınlar gibi koşmak yerine hızlı kontratak aramak en mantıklısı. Oyun formatlarında; dörtlü savunma önünde Galasek tek ön libero oynuyor. Önündeki dörtlü bloğun sağında Sionko, solunda ise Plasil var. Galasek'in önündeki ikiliden Polak garanti ama Portekiz maçındaki Matejovsky'yi kesip, Jarolim'e dönecekler diye düşünüyorum. Çünkü Jarolim, bu takımın en çok şut atmayı düşünen adamı.

GALASEK VE POLAK'A BASKI ŞART
Bu yapıda Tuncay ve Arda'nın değişmeli olarak Aurelio ve Topal'a yardım ederek Galasek ve Polak üzerine baskı yapmaları gerek. Çünkü her iki oyuncu da baskı yediklerinde ya top kaptırıyor ya da savunmadaki Rozehnal ve Ujfalusi'ye dönüp, onların uzun top atmalarını istiyor. Şu anda grubun en fazla uzun top kullanan takımı da bu nedenle Çek Cumhuriyeti. Galasek zaten öne oynayamayan bir oyuncu. Forvetlerine pas atmıyor. İsviçre maçında Koller'e, Portekiz maçında da Baros'a tek pası yok. Geriye doğru oynayan Galasek'in bu girişimlerinde pas arası yapara top kazanmamız gerekecek.

KANATLARDA ÇOK DAHA İYİYİZ
İlk iki maç sonunda iki kanatta da atağa çıkmada Çekler'den üstünüz. Portekiz maçında daha çok sağ kanatta Grygera ve Sionko ile etkiliydiler. Çünkü karşılarında 'sağ ayaklı iki sol kanat adamı' Ferreira ve Ronaldo vardı. Bizde ise Arda ve Hakan bu yolu keserler. Bu kupa net olarak gösterdi ki, çift santrfor başa bela. Önde tek santrfor arkası üç gole dönük adam bugünün futbolunda çok iş yapıyor. Ama öndeki adamın kesinlikle hareketli ve yüzü dönük oynaması lazım. Nistelrooy en güzel örnek. Bugün umarım önde Koller'i oynatır, Baros ya da Sverkos'la başlamazlar. Çünkü Koller hareketsiz bir uzun ve önde basan Servet ile etkisiz hale gelir. Ama Servet oynamazsa, o zaman Koller yüksek toplarda sıkıntı yaratır.

SONUÇ: Çekler'den iyi takımız. İsviçre maçını, Fatih hoca'nın ikinci yarıdaki taktik becerisi ve oyuncularımızın iştahıyla kazandık. Bu ekipte ruh var. Çekler'e karşı da aynı şeyler olacak ve biz bir üst tura geçeceğiz.