kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çağlar İvriz, ders çalışırken playStation oynamaya da devam etmiş.

Şampiyonlar uyarıyor: Panik en büyük rakip

Geçen yıl SAY 1, EA1, SÖZ 1 puan türünde birinci olan 21adaydan ikisi Konya Meram Anadolu Lisesi'nden Çağlar İvriz ve Kayseri Fen Lisesi'nden Özgür Akçalı oldu. İkisi de hayalini kurdukları üniversitelerde okuyan iki genç sınava girecek adaylara sakin olmalarını önererek, "Sınavda en büyük rakibiniz paniktir" diyor.

'Kendinize güvenin'
ÇAĞLAR İVRİZ lise dönemi boyunca istediği tek bölüm olan ODTÜ Elektrik - Elektronik Mühendisliği'nde okuyor. Sınava danışman hocasının verdiği program doğrultusunda çalıştığını, ara tatilde çalışma kampına girdiğini anlatan genç, "Hiçbir zaman beni yıpratacak seviyede çalışmadım. PlayStation oynamak en büyük hobilerimden biri ve sınava hazırlanma süresince de oynamaya devam ettim. Bundan dolayı, bazen annem istediğim puanı alamayacağımı iddia etmiş olsa da bana bir zararı olmadı" diyor. Sınava girecek adaylara o sabah da her zaman yaptıkları gibi davranmalarını öneren İvriz, "O gün diğer günlerden farklı olarak yapılması istenen şeyler gereksiz bir telaş havasına neden olabilir. Aileleri böyle bir şey yapmak isterse de karşı çıksınlar. Ben, 'Al, bugün şunları da yutuver' diyen anneme ben şekerleri yutturmuştum. Sınav anında rahat olun, çözümü diğerlerine göre fazla zaman isteyen soruları sona bırakın. Az heyecan bende de vardı. Ama hiç paniklemedim. Kendine güven çok önemli" diyor.

'Elinizden geleni yapın'
ÖZGÜR AKÇALI çocukluğundan bu yana istediği ve zevk alarak yapabileceğine inandığı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde öğrenci. Sınava sosyal yaşamından çok fazla taviz vermeden ortalama günde 4 saat çalışarak hazırlandığını anlatan Akçalı sınava girecek adaylara önerilerini şöyle sıralıyor: "Sınav sabahı yapılacak şey güzel bir kahvaltıdan ibaret. Onun dışında gerekli olan her şeyi yanınıza aldığınıza emin olun. Ne yapılacaksa bu zamana kadar zaten yaptınız. Panik ÖSS karşısındaki en büyük rakibiniz. O yüzden artık rahat olun, elinizden gelenin en iyisini yapın. Sınavda panik yapmadım. O zamana kadar ne yapmam gerekiyorsa yaptığımı biliyordum ve gerisi bildiklerimi kullanmaya bakıyordu. Bu düşünceyle girdiğim için sınavda rahattım. Bu her şeyin sonu değil. Aklımda sadece kazanırsam elde edeceklerim vardı, bu konuda hep pozitif düşündüm. Aklımda ikinci sene de hazırlanmak gibi bir seçenek de olduğu için, sınava biraz daha rahat girdim."