kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Artık saat saymaya başlayan adaylar dün stres atmak için toplu halde kalem kırdı.

'İki şık kaldıysa en yakın geleni işaretle'

Pervin Kaplan
Yarımağan, diğerlerini eleyip iki şıkka indiren adaylara bu şıklardan kendisine en yakın geleni işaretlemelerini önerirken, geçen yılın şampiyonları "Sınavda en büyük rakibiniz panik" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'İki şık kaldıysa en yakın geleni işaretle'
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yarın ÖSS'ye girecek olan adaylara sınav taktikleri verdi. Gençlerden heyecanlanmamaları ve sakin olmalarını isteyen Yarımağan, bütün testlere de göz atmalarını tavsiye ederek, "Her testte mutlaka yapabileceğiniz kolay sorular olacak, testlerin tümüne bakın" dedi. Herkesin kendine göre bir tarzı olacağına dikkat çeken Yarımağan, o yüzden adayların kendi çalışma tempolarını göz önüne alarak testleri çözmeye başlamaları gerektiğini vurguladı. Yarımağan, "Adayların kimisi fenden kimisi matematikten başlıyor. Bence 'En iyi bildiğiniz konudan başlamayın' diye bir öneride bulunmak yerine ben 'Alıştığınız tarzı kullanın' derim" diyor.

'TESTLERİ DIŞLAMAYIN'
Yarımağan'ın gençlere bir başka önerisi zamanlamalarını iyi yapmaları yönünde. Ancak bu konuda da öğrencilerin kendilerine uygun program geliştirdiklerini hatırlatan Yarımağan, "Öğrenci bazen Türkçeye 20 dakika verip, matematiğe daha uzun zaman ayırabiliyor. Ama zamanı kaçırmayın. Bir teste takılıp kaldığınızda öbürlerine zaman kalmıyor. O yüzden zaman ayarlamanızı iyi yapın" diye uyarıyor. Öğrencilere telaşa kapılmamaları, acele etmemeleri ve panik yapmamaları çağrısında bulunan Yarımağan, soruların zaten alıştıkları ve müfredatı kapsayanlar arasından çıktığına dikkat çekiyor. Her testte kolay soruların olduğuna değinen Yarımağan önerilerini şöyle sıralıyor:

* 'FEN 1 TESTİNi YAPIN'
"Ben diyorum ki testlerin hiçbirini dışlamayın. Bazı adaylar 'Beş testi çözeyim diğer teste hiç dokunmayacağım' diyor. Ben bunu hiç önermiyorum. Her testin kolay soruları var. Mutlaka az da olsa her teste mutlaka zaman ayırın. Birkaç soru çözmeye çalışın. Her testten herkesin çözebileceği sorular bulunuyor. Özellikle bir numaralı testler yani bunlarda yer alan 120 soruluk testler tüm adayların çözebileceği özellikte. Çünkü tüm adayların okuduğu derslerden, gördüğü konulardan hazırlanan sorular. Ama orada kalkıp çoğunluk Fen 1'i cevaplamıyor. Bazıları Matematik 1'i de cevaplamıyor. Bu yanlış. Az da olsa hiç olmazsa her teste 15-20 dakika ayırın. Ortalama test başına yarım saatlik süreleri var. Bazı testlere daha fazla zaman ayırıp bazı testlere daha kısa süre ayırabilirler. Ama bütün testlere bakın. Özellikle fen testinde bunu söylüyorum. Çünkü geçmiş yıllardan adayların 3'te ikisi Fen 1 testine dokunmadı. Oysa kısa bir süre baktıklarında çözebilecekleri sorular olduklarını görecekler. Hiç dokunmuyorlar. Baksalar içlerindeki çok kolay soruları hemen çözebilecekler."

* 'MATEMATİK ZOR DEĞİL'
"En çok Türkçe ve sosyal bilimler testleri çözülüyor, matematik ve fen testlerinden korkuyorlar. Aslında sadece korku da değil. Taktik olarak da bunları çözmeyenler var. Mesela sosyal bilimciler için, yani sözel ağırlıklı puanda fen testinin ağırlığı az olduğu için 'Bununla uğraşacağıma ben diğer testte bir iki soru daha fazla çözerim' diyor. Bu doğru değil. Çünkü 25 soru çözdüğü testte diğer 5 soruyu çözmeye çalışmak yerine öbür testten çözebileceği 5 kolay soruyu cevaplaması daha kolay. Çünkü diğeri için zaten çok fazla zaman ayırıyor."

* 'ŞANSINIZI AZALTMAYIN'
"4 testten ve 120 sorudan oluşan ilk bölümdeki testleri tüm adaylar çözmek zorunda. Daha sonra ikinci bölümdeki testleri de alanlarına göre yanıtlamaları gerekiyor. İkinci bölümdeki testleri çözerten de şunu bilsinler ki örneğin Sayısal 2 puanı ile bir yere girmek istiyorsa orada mutlaka hem matematik hem Fen 2'den sorular çözmesi lazım. Bir testi yapsa da iki hatta üç puanı hesaplanacak. Ama tek ayaklı olacak. Bir ayakları eksik olduğu için de puanları düşükte kalacak, şansları diğer testi çözenlere göre daha az olacak. O nedenle hangi puanı amaçlıyorsanız o puanın hesaplanmasında etkili olan bütün testlerden çözebildiğiniz kadar çözmeniz lehinizedir"

* 'TAHMİNDE BULUNUN'
"Emin olduğunuzu işaretleyin. Şimdi bir soruya zaman harcıyorsanız yani soruyu okudunuz, birkaç şıkkın da hemen doğru cevap olmadığını gördünüz. Diğer şıkları elediniz ve ikiye indirdiniz ama hangisinin doğru olduğundan kesin emin değilsiniz. O zaman şıklarını ikiye indirdiğiniz bu soruları cevapsız bırakmayın. Bu soru için bu kadar zaman harcadınız. O zaman o iki şıktan kendinize en yakın olanı işaretlemenizde yarar var. Çünkü o iki şıktan birisi doğru ve yüzde 50 şansla bunu bileceksiniz. Yanlış olursa 0.2 puan kaybedeceksiniz, doğru ise 1 puan kazanacaksınız. Yani kazanç hanesi daha fazla. Ama bu demek değil ki okumadığınız sorulara rasgele cevap verin. Ben cevapları atın demiyorum. Bu soruları boş bırakın. Ama okuyup iki şıkta kaldıklarınızı işaretleyebilirsiniz."
Haberin fotoğrafları