kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İrlanda 'hayır' dedi

Avrupa Birliği'nin yenilenmesini içeren Lizbon Anlaşması'nı halkının oyuna sunan tek ülke hayal kırıklığı yaşattı. İrlanda'nın çoğunluğu anlaşmayı reddedince Birlik'te bir kez daha "Gelecek tehlikede" çanları çalmaya başladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İrlanda 'hayır' dedi
Avrupa Birliği tarihinde önemli bir dönemeç daha sonuçlandı ve 500 milyon AB halkının tümünü bağlayacak referandumdan "hayır" çıktı... AB kurumlarının genişlemeyle birlikte reformunu öngören Lizbon Anlaşması dün İrlanda'da halkın oyuna sunuldu. Anlaşmayı referanduma götüren tek ülke olan İrlanda'da sandık başına giden 3 milyon kişinin yüzde 54.3'ü 'hayır' oyu verdi.

27 "EVET" OYU GEREKİYOR
Sonuçlara üzülen Adalet Bakanı Dermot Ahern, "Olumsuz olsa da yine de halkın fikrini belirtmesi önemli" dedi. Sonuçların, anlaşmayı ve de Birliğin geleceğini tehkileye atacağı belirtiliyor. Anlaşma daha önce halkın oyuna sunulduğu Fransa, İsveç, Danimarka ve Hollanda'da da reddedilmişti. Ancak ret oylarının artması üzerine AB, Lizbon zirvesinde yeni bir anlaşmayı kabul etmiş ve ülkelere, "ister mecliste isterse de halk tarafından oylama" hakkı tanımıştı. İrlanda, referanduma sunan tek ülke. Geçerli olması için üye 27 ülkenin kabul etmesi gerekirken 18 ülke meclisi anlaşmayı onaylamış durumda, ancak bir "hayır" tüm "evet"leri götürmüş oluyor.

AP GRUPLARINDAN SERT TEPKİ
Fransa Başbakanı François Fillon daha önce, "İrlandalılar kabul etmezse, Lizbon Anlaşması olmaz" demişti. AB'nin Doğu Avrupa'ya doğru genişlemesinin ardından yeniden yapılanmasını, Avrupa Komisyonu'nun yetkilerinin değiştirilmesini, Avrupa Konseyi'ne yeni başkan atanmasını ve daha güçlü dış yetkileri içeriyor. 2009'da yürürlüğe girmesi planlanan anlaşmaya ret sonrası Avrupa Parlamentosu'ndaki gruplar açıklamalarıyla İrlanda'ya ateş püskürdü.
Haberin fotoğrafları