kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Füze takip sistemi sahalara indi!

Yeni Haber
Askeri alanda kullanılan füze hedef takip sistemi, futbol sahalarına uyarlandı. Castrol'un öncülüğünde geliştirilen bu sistemle EURO 2008 maçlarının izlenmesinde, askeri alanda kullanılan füze hedef takip sisteminin benzeri bir teknoloji uygulanıyor.

Hedef takip sisteminin stadyumlara uyarlanması olarak özetlenebilen bu teknoloji ile sahada hareket eden her şey, oyuncular, top, hakem maç boyunca 3 boyutlu olarak takip edilebiliyor. Saha kenarlarına yerleştirilen özel 16 kamera ile alınan görüntülerin işlenmesi sonucunda bu sistem, oyunun ve takımların analizinde faydalı olacak özel bilgiler sağlıyor:

Oyuncuların 90 dakika boyunca sürekli güncellenen hızları ve toplam koştukları mesafe (Maç süresince oyuncuların kondisyonları izlenebilir; sonraki maçlarda, oyuncunun, kondisyonuna göre en uygun zamanlarda oyuna alınıp değiştirilmesi konusunda fikir verir.)

Her oyuncunun 90 dakika boyunca sahada bulunduğu alan (Oyuncunun, teknik direktör tarafından oynatıldığı saha bölümünde ne kadar etkili oynadığını anlamak için faydalı bir veri.)

Bir takımın forvetlerinin, orta saha ve defans oyuncularının hepsinin maç boyunca saha içinde genel olarak bulundukları konumlar (Takımın forvet, orta saha ve defans oyuncularının, birlikte nasıl performans gösterdiklerini anlamak için çok gerekli bir bilgi)

Castrol'ün bu sistemi kullanarak futbol dünyasına sunduğu bir diğer yenilik ise Castrol Performans Endeksi.

Castrol'ün öncülüğünde geliştirilen Castrol Performans Endeksi, UEFA'nın maç takip sistemi ile birlikte çalışıyor ve oyuncuların oyun içindeki performanslarını bilimsel olarak analiz ediyor.

UEFA'nın onayıyla hazırlanan bu model, Castrol'ün bir araya getirdiği spor istatistik uzmanlarından oluşan bir ekip ve İngiltere'de bir üniversitenin ortak çalışmaları sonucu geliştirildi. Pierre Luigi Collina ve Arsene Wenger gibi tanınmış futbol adamları da Castrol Performans Endeksi'ne destek veriyor.

Castrol Performans Endeksi, her oyuncunun sahada yaptığı başarılı ve başarısız tüm hareketlerin maç boyunca takımın başarısını nasıl etkilediğini bilimsel verilere ve istatistik bilimi kurallarına dayanarak ölçen ve bu verilere göre oyunculara puan veren bir sistem.

Castrol, geliştirdiği web sitesi www.castrolindexturk.com üzerinden Euro 2008 takımları ve oyuncuları hakkındaki tüm bu istatistikleri 15 dakikalık güncellemelerle futbolseverlere sunuyor.

Futbolseverler, maç boyunca ve sonrasında gerekli tüm istatistikleri bu siteden takip edebiliyorlar. Hatta gollerden 10 saniye öncesinden başlayarak, atağın nasıl geliştiğini ve golün nasıl atıldığını, animasyonlu bir şekilde sitede izleyebiliyorlar.

Ayrıca siteyi ziyaret edenleri keyifli bir soru-cevap kampanyası ve doğru yanıt verenleri de teknoloji harikası yüzlerce sürpriz hediye bekliyor.