kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

ABD günde 70 bin varil petrol stokluyor!

Petrol fiyatları uçuyor. Geçen yıl 80 dolar olan petrol fiyatları 140 doları gördü. Öyle ya, ne oldu da petrol fiyatları uçmaya başladı? Bize göre üç temel faktör petrol fiyatlarının uçmasına neden oldu.
Birincisi: Giderek tırmanan ABDİran gerilimi!.. Biz çılgın Türkler kafamızı kuma gömdüğümüz için burnumuzun dibinde olup biteni göremiyoruz. Dün Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da başlayan 'AB-ABD Zirvesi'ne katılan ABD Başkanı Bush, katılımcı ülkelerden İran'a karşı destek isteyecek. İran gerilimi açıktan olmasa bile bu hafta ortası İstanbul'da başlayacak olan Arap Forumu'na da damgasını vuracak. Özellikle günde 15 milyon varil petrolün taşındığı Hürmüz Boğazı'ndaki tıkanma dünya ticaret dengesini alt üst edebilir.
İkincisi: Stratejik petrol stoklarının artması!..
ABD başta olmak üzere Japonya, Çin ve Hindistan stratejik petrol stoklarının limitini artırdı. ABD'nin petrol stoku yıllık 727 milyon varile ulaştı. Japonya, stratejik stokunu 579 milyon varile dayandırırken, Çin 300 milyon varil stratejik stoka rağmen petrol almaya devam ediyor.
40 milyon varil stratejik stoku olan Hindistan gelişmeleri izliyor. Geçen yıldan bu yana dünyada stratejik stoklardaki artış toplamı 250 milyon varili geçti. Sadece ABD, günde 70 bin varil stok artırıyor.
Üçüncüsü: Doların değer kaybı.
Doların değer kaybetmesiyle birlikte alım gücü düşen petrol üreticisi ülkeler, petrol fiyatlarındaki artışla kayıplarını karşılamaya çalışıyor. Yani dolardaki düşüş, petrol fiyatlarındaki artış ile sübvanse ediliyor.
Ancak 1991'deki Körfez Savaşı dönemi ile 2008 yılı ABDİran gerilimi arasında bir paralellik kuralım mı? Körfez Savaşı öncesi ABD'nin petrol stoğu 350 milyon varil, petrol fiyatları 14 ile 15 dolardı. Savaş esnasında petrol fiyatları 40 dolara fırladı.
2008 yılında ABD İran gerilimi devam ederken yıla 80 dolarla giren petrol, 140 dolara dayandı. ABD'nin stratejik stoku ise korkunç arttı. Üstelik fiyatlardaki tırmanışa rağmen ABD stratejik stoklarını artırmaya devam ediyor? Öyle ya niye? Acaba ABD neyin hazırlığını yapıyor?