kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

KEY ödemeleri 2 ay daha ertelendi

Yeni Haber
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri iki ay daha ertelendi.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankasının Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, düzenlediği basın toplantısında, KEY ödemeleriyle ilgili bazı kurumların kendilerine hatalı bildirimler yaptığını, kendilerinin de bu hatalı bildirimleri kurumlara iade ettiklerini hatırlattı.

Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e konuyla ilgili sıkıntıları ilettiklerini belirten Zeki Sayın, ''Sayın bakanımızdan iki ay daha süre istedik. O da daha fazla insanın bu haktan yararlanabilmesi için 2 aylık süre uzatma yetkisini kullandı. Bu çerçevede Temmuz ayı sonuna kadar daha kurumlardan evrak alacağız'' dedi.

Tasfiye halindeki Emlak Bankasının Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, 30 Mayıs 2008 tarihi itibariyle 8 milyon 384 bin 586 hak sahibinin Konut Edindirme Yardımı (KEY) alabilecek durumda olduğunu bildirdi.

Sayın, kurumların kendilerine gönderdiği eksik evraklar tamamlandığı zaman bu sayının 1 milyon daha artabileceğini söyledi.

KEY ödemeleri konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Zeki Sayın, 1 Ocak 1987 yılında başlayan KEY uygulamasının, 1 Ocak 1996 tarihinde sona erdiğini hatırlattı. Sayın, uygulama ile söz konusu süre içinde 265 bin 96 hak sayının KEY'den faydalandığını ve 70 metrekarenin altında mesken alma imkanı bulduğunu kaydetti.

Uygulamanın 10 ve 10'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işçiler, SSK muadili özel sandık veya SSK'ya devredilen sandıklar mevzuatına göre yaşlılık veya malullük aylığı alanlar, Emekli Sandığından emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı almakta olan kişileri ilgilendirdiğini hatırlatan Sayın, uygulamanın yürürlükte olduğu 108 ay boyunca yardım tutarı tam olarak yatan bir hak sahibi için yatırılan ana para toplamının en fazla 6,15 YTL (6,15 milyon TL) olduğunu söyledi.

Sayın, KEY hak sahipleriyle ilgili kayıtların, memurlara yapılan yardımın süresine ve miktarına ait bilgilerin kurumlarınca, işçilere ve SSK emeklilerine yapılan yardımın süresine, miktarına ait bilgilerin SSK tarafından, Emekli Sandığı emeklilerine yapılan yardımın süresine, miktarına ait bilgilerin Emekli Sandığı tarafından, sosyal sigorta sandıkları emeklilerine yapılan yardımın süresine ve miktarına ait bilgilerin de sosyal sigorta sandıklarınca tutulduğunu hatırlattı. KEY ödemeleriyle ilgili bilgilerin kendilerine 29 Ekim 2007 tarihine kadar verilmesi gerektiğini, fakat 1987-1995 dönemine ait kayıtların incelenmesi çok zor olduğu için, Bakanlar Kurulu kararı ile 3 aylık bir ek süre tanındığını hatırlatan Sayın, ''Sonra bizim süremiz başladı, biz de bu çalışmaları yaptık. Kurumlardan gelen bilgileri değerlendirdik, hatalı olanları geri gönderdik. Kurumlar hatalarını düzeltmek için tekrar çalışmalar yaptılar. Ama çok eski tarihlere indikleri için bazı evrakları bulamadılar. Biz hatalı olanları kendilerine tekrar gönderdik'' diye konuştu.

''ŞİMŞEK'TEN İKİ AY SÜRE İSTEDİK''

Daha fazla sayıda hak sahibine KEY ödemesi yapılabilmesi için Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'ten iki aylık uzatma yetkisini kullanmasını istediklerini belirten Zeki Sayın, ''Hem noksanlıklar giderilsin hem daha fazla sayıda insana ödeme imkanı sağlansın diye Sayın Bakanımız iki aylık süreyi bize verdi. Biz şimdi Temmuz ayı sonuna kadar daha çalışacağız. Kurumlarla görüşeceğiz. Eksiklikler giderildikten sonra CD'leri Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına vereceğiz'' dedi.

Şu andaki hesaplamalarına göre 8 milyon 384 bin 586 kişinin KEY ödemelerinden faydalanacağını kaydeden Sayın, kurumlar eksik evraklarını tamamladığı zaman bu rakama 1 milyon kişi daha eklenebileceğini bildirdi.

''BİZİM GÖREVİMİZ SADECE EVRAKLARI HAZIRLAMAK''

Tasfiye halindeki Emlak Bankası olarak görevlerinin sadece evrakları hazırlamak olduğunu ifade eden Sayın, şöyle konuştu: ''Biz evrakları en düzgün halinde Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına göndereceğiz. Temmuz sonunda söz konusu kuruma CD'lerimizi vereceğiz. Ondan sonra gelen belgeleri kabul etme imkanımız yok. Belgelerin teslim edilmesinin ardından 3 aylık bir itiraz müddeti var. Bu sürede hak sahipleri itirazlarını yapabilecekler. Bize de gerekli evraklar geldiği zaman tekrar hesaplamalarımızı yapacağız. Temmuz sonundan itibaren bize bir şey sormayın. Ondan sonra muhatabınız Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı. Kurum hak sahiplerini Resmi Gazete'de ilan ettikten sonra da Ziraat Bankası sorumluluğu alacak. Biz sadece hesap yapacağız, hesaplarımızı da Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına vereceğiz. Yani (kaç lira ödeyeceksiniz, ne zaman ödeyeceksiniz) gibi soruların muhatabı biz değiliz.''

EN FAZLA 1391 YTL ALINABİLECEK

Zeki Sayın, KEY kapsamında hak sahiplerine en az 1 YTL, en fazla 1391 YTL ödeme yapılacağını da açıkladı.

Kendisinin 10 YTL 47 kuruş alacağını belirten Sayın, ''Yani KEY'imi alıp, tatile çıkacak parayı bulamadık'' diye espri yaptı.

NE TÜR HATALAR YAPILMIŞ?

KEY ödemeleriyle ilgili kendilerine gelen evraklarda çok fazla hatanın bulunduğunu anlatan Sayın, birçok hak sahibinin T.C. Kimlik Numarasının olmadığını, 331 bin 274 hak sahibinin kurum sicil numarasının ''sıfır'' olarak girildiğini, 770 bin 26 hak sahibinin aynı kurum sicil numarasının birden fazla kişiye verildiğini, 958 bin 19 hak sahibinin aynı dönem için birden fazla kurumca bildiriminin yapıldığını, 128 bin 443 hak sahibinin belgesinde de tutar hatası bulunduğunu bildirdi.

Sayın, kurumların gönderdiği birçok CD'nin de ellerine boş olarak ulaştığını kaydetti.

Belediyelerin çok önemli bir kısmının ödeme yapmadığı halde 1987-1995 yılları arasında çalışan kişileri listeler halinde kendilerine gönderdiğini anlatan Sayın, ''Bu hak sahiplerinin adlarına yardım tutarı yatmayan aylarla ilgili para alma şansları bulunmadığından bildirimleri de iade edilmiştir'' dedi.

AA