kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞEREF OĞUZ
ÖNERİ-YORUM

'Ana Kız Okuldayız'

Sanırız ki okumaz yazmaz insanımız, köylerde mezralardadır. Oysa büyük kentler, okumaz yazmazlığın kafesine tıkılmış milyonları barındırır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Halkbank'ın desteğinde başlattığı ve liderliğini
Emine Erdoğan'ın yaptığı " Ana Kız Okuldayız " kampanyası, işte bu insanları hedef alıyor.
Okur yazar oranını % 100'e taşımak, her ulusun hedefidir. 4 yıl içinde 6.6 milyon okumaz yazmazın 3 milyonu daha eritilmiş olacak. Amaç; Halk Eğitim aracılığıyla sistemin dışında kalanları, yaşına bakmaksızın okur yazar kılmak.
Ülkemiz, cehalet ile savaşta benzer kampanyaları defalarca denedi.
Henüz ilkokul eşiğinde iken 1960 ihtilali ve ardından " başöğretmen, muhtar, yedek subay " kimlikleri bütününde babamın, yalnızca çocukları değil, köyün tüm insanlarını okula topladığını hatırlıyorum.
1980 darbesi ardından " cahil kalmasın " diye benzer bir kampanya vardı.
" Cehaleti öldür " mantığında kurgulandıkları için okusun okumasın herkese belge verildi ve ihtilalcilerin öfkesinden korunabildi.
O dönemdeki bir afiş; hala hatırımdadır; " Okuma yazma bilmiyorsan, en yakın eğitim kurumuna başvur. "
Fakat aradan geçen çeyrek yüzyılda anlayışlar bu noktanın çok ötesine taşındı. M. Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bunu; " cebretmekten cezp etmeye " diye özetliyor.
Zaten okur yazarlığın dahi işe yaramaz hale geldiği Bilgi Toplumu'nda, etrafını kuşatan evreni okuyamayan insanların, hele ki kentlerde yaşama şansı azalıyor. Bir bakıma özürlü gibi bir başkasına muhtaç hale gelebiliyor.
Yüz binlerce kadının yıllarca İstanbul'da yaşayıp denizi dahi görememesi, bu " kilitlenmişliğin " ifadesi.
Yaşı ne olursa olsun, şartların itilmişliğiyle okumaz yazmaz kalmış insanlar bu defa " cezp edilerek " okula davet ediliyor; " evladının ödevine katkı verecek bir annenin, çocuğunun eğitimine vermiş olacağı desteğin boyutu inanılmazdır ."
Kadınını okutmamış bir ulusun, aklının ancak yarısını kullanabildiği gerçeğinden hareketle, " akıl açığımızın " kapatılması yönündeki bu kampanyanın önemi bir kez daha anlaşılıyor.
Ana Kız Okuldayız Kampanyasına destek verenleri ayakta alkışlıyorum. Etrafındaki okumaz yazmazları, bu kampanyaya katılmaya teşvik etmek dahi, bana göre büyük bir hayırseverlik olacaktır.