kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kene, mangalı sahile mi indirecek?

Yeni Haber
Piknik hizmeti veren işletmeciler, son günlerde yaşanan kene vakalarından etkilendiklerini ama mangal tutkunlarının orman yerine sahile inerek bir şekilde hafta sonlarını değerlendirdiklerini bildirdiler.

Green House Garden Park İşletme Sahibi Ergün Tüfekçi, kene konusunda ''yanlı'' haberler yapıldığını savunarak, Polenezköy'de keneyle ilgili ilaçlama gibi önlemler aldıklarını söyledi.

Kene olaylarından etkilendiklerini aktaran Tüfekçi, ''Tabii ki etkileniyoruz. Mesela 7'sinde olacak bir pikniğim bu yüzden iptal oldu. Bir sigorta şirketi piknik organizasyonunu keneden ötürü iptal etti, başka bir zamana kaydırdı. Tabii ki var, gözle görülür bir azalma var'' dedi.

Tüfekçi, ''kemik'' diye tanımladığı, sürekli müşterileri bulunduğunu ve bu tarz müşterilerin gelmeye devam ettiğini ifade ederek, kişisel değil ama kurumsal organizasyonlarda eksikliği hissettiklerini bildirdi.

''BİLİNMEDİĞİ İÇİN KORKU VAR''

Bugüne kadar kendilerine yansımış vaka bulunmadığını ve keneyi ''tanımak, bilmek'' gerektiğine işaret eden Tüfekçi, şunları söyledi:

''Kene hakkında öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki... (Ormandan çıkıp bize saldırabilir mi?) diye sordukları oldu. Anlatmak lazım. Biz bu konuyla ilgili haberlerin yanlı olduğunu düşünüyoruz. Bölge, belediye tarafından ayda bir ilaçlanıyor. Bu 15 güne de inebilir. Tabii bu keneyi de kapsayabilir, haşere için de genelde bir ilaçlamamız var. Bu bölgede ciddi bir vakaya bugüne kadar rastlanmamış. Bir korku var, bilinmediği için korku var.''

Silivri Çamlık Et Lokantası ortaklarından Kamil Çelik de, birkaç yıldır periyodik olarak profesyonel bir şirkete ilaçlama yaptırdıklarını ve buna ilişkin raporları bulunduğunu ifade ederek, ''Bir iki grup, şirket yemeğinde sorun çıktı. Onun dışında hiçbir iptalle karşılaşmadık'' dedi.

İstanbul'da tehlike içeren vaka bulunmadığını söyleyen Çelik, ''İnsanlar haklılar, hayati mesele... Açıklama yapmak lazım, bunları anlatmak lazım'' dedi.

Son birkaç günde İstanbul'da ölümcül vaka olmadığının tespit edilmesinin ardından insanların rahatladığını vurgulayan Çelik, işlerinde azalma olmadığını kaydetti.

Şalvarlı Et Genel Müdür Yardımcısı Erhan Bilgin de, kene olaylarından vatandaşların fazla etkilenmediğini belirterek, ''Belgrad Ormanı'na gitmiyor da Kumkapı sahiline iniyor. İnsanlar pazar günlerini değerlendirecek bir yerleri buluyor. Ormana gitmezse denize gidiyor. Denize gidemezse evinin bahçesine iniyor, mahallesindeki yeşilliğe gidiyor'' diye konuştu.

Bilgin, kenenin satışlara etkisinin ''binde bir'' olduğunu, kayda değer bir yansıma bulunmadığını kaydetti.

Canet Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Servet Can ise, son iki haftada özellikle hafta sonları mangal yapan tüketicilere yönelik satışlarında düşüş yaşandığını, kenenin mangalcıları bir şekilde etkilediğini söyledi.

Can, piknikten vazgeçme nedeniyle, normalde bu aylarda pikniklere bağlı olarak artan satışlarda azalma görüldüğünü belirterek, ''Haberler, söylentiler ciddi şekilde piknik alanlarını olumsuz etkiledi. Mangala olan rağbeti azalttı ve kuşku yarattı. Mangal mevsiminde, bu haberlerin çıkmasıyla beyaz ve kırmızı ette son iki haftada düşüş yaşandı. Birkaç hafta daha böyle gider ve sonrasında değişir diye düşünüyoruz'' dedi.

''MANGAL KÖMÜRÜ SATIŞINDA DÜŞÜŞ TESPİT ETMEDİK''

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 60 Numaralı Odun, Kömür, Maden Kömürü Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Akarçeşme Maden, Metal, İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Hüseyin Akarçeşme, mangal kömürü satışında şu ana kadar herhangi bir düşüş tespit etmediklerini söyledi.

Kene ile ilgili olayların mangal kömürü satışını olumsuz etkileyeceğini sanmadığını dile getiren Akarçeşme, vatandaşların mangal ve piknik alışkanlığından vazgeçeceğini düşünmediğini ancak kullanım alanı ve yer konusunda daha hassas davranacaklarını düşündüğünü söyledi.

ERBA Maden Sanayi ve Ticaret ortaklarından Can Özerden de, şu ana kadar çok fazla bir etkilenme olmadığını söyledi.

Vatandaşların geçen yıl kene vakalarıyla ilk kez karşılaşmaları nedeniyle korktuklarını, bunun da satışlarında düşüşe neden olduğunu kaydeden Özerden, sezon boyunca satışlarda azalma olacağını sanmadığını belirterek, ''Piknikçiler daha çok kendin pişir kendin ye tarzı yerlere yönelebilir. Çok fazla da vazgeçmiyor insanlar, devam ediyor. Çok büyük etkilenme olacağını zannetmiyoruz. Haberlerde çıkınca biraz etkilenme oluyor ama bize çok fazla yansımadı'' diye konuştu.

KENE KOVUCU SPREY İŞE YARIYOR MU?

Kenelerin yaklaşmasının engellediği iddia edilen kene kovucu spreyin internet üzerinden pazarlamasını yapan Divex İç ve Dış Ticaretin sahibi Mustafa Karadeniz, Türkiye genelinde kene olaylarıyla ilgili olarak vatandaşlarda bir tedirginliğin söz konusu olduğunu iddia ederek, ''Bundan dolayı sprey satışlarında artış söz konusu...'' dedi.

Pazarlama firması olarak kene kovucu spreyi 10 gündür sattıklarını ve satışların çok yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Karadeniz, ''Hafta sonları özellikle piknik düzenleyen işletmeler, bununla ilgili olarak alımlarda bulunuyorlar. Çalışanlarını pikniğe götürecekleri için toplu alımlarda bulunuyorlar'' diye konuştu.

Çadır, tente, uyku tulumu, pantolon, gömlek, çorap, sırt çantası, t-shirt ve ceketlere püskürtülerek uygulanan kene kovucunun adedi 10 YTL'ye satılıyor.

(AA)