kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkçe Olimpiyatı için hazırlıklar tamam

Yeni Haber
Uluslararası 6. Türkçe Olimpiyatları'nın finalinin yapılacağı İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde son hazırlıklar yapıldı. Türk okullarının bulunduğu 110 ülkeden gelen öğrenciler arasında finale kalanlar büyük bir heyecan içerisinde sahneye çıkmak için bekliyor.

Türkçe Olimpiyatı finali bu akşam İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç ile bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, sanatçılar ile çok sayıda davetli katılıyor.

Saat 18:30'da başlayacaktören öncesi finalistler son provaların yaptı. Öğrenciler provalarını yaparken görevliler de aksaklıklara meydan vermemek için salonda büyük titizlikle çalışmalarını tamamladı. Törene üst düzey seviyede siyasilerin katılacak olması nedeniyle gösteri merkezinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis ekipleri salon içinde ve çevresinde bomba araması yaptı.

Finalde çeşitli görevleri olan öğrencilerin ise yorgun ve heyecanlı oldukları gözleniyor. Günlerdir büyük finale hazırlanan gençler, bu heyecanı kendilerine yaşatan öğretmenlerine teşekkür etti. Irak'tan geldiğini ifade eden bir öğrenci akşamki finalde, "Altın Hızma" türküsünü söyleyeceğini belirtti. Türkiye'yi çok sevdiğini aktaran Iraklı genç, bir haftadır büyük final için hazırlandığını anlattı. Öğrenciler hazırlıklarını tamamlarken, saat 18.30'da başlayacak programa erkenden gelen davetliler de oldu. Davetliler akşamki programı heyecanla beklediklerini kaydetti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: MEDENİYETLER İTTİFAKI GİRİŞİMİ İÇİN ANLAMLI BİR ORGANİZASYON

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl 6'ncısı düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının medeniyetler ittifakı girişimi için anlamlı bir organizasyon olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 12. İstişare Toplantısı kapanış konuşmasını yaptı. Toplantı ile ilgili çalışmalar nedeniyle ödül töreni İstanbul Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak olan 6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarına çok istemesine rağmen katılamadığını belirten Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in final gecesinde hazır bulunacağını söyledi. Erdoğan, "Türkçemizin, bütün dünyada uygarlık ve dostluk dili haline getirilmesi bakımından önemsenmesi gereken bir organizasyon. Dünyanın 110 ülkesinde Türkçe dostları bugün istanbul'da biraraya geliyor" dedi.
Türkçe Olimpiyatları'nın, Türkiye'nin öncülüğünde gerçekleştirilen medeniyetler ittifakı girişimi içinde son derece anlamlı olduğunu söyleyen Erdoğan; Türkiye'nin ve Türkçenin gelişmesine, bir dünya ülkesi haline gelmesine kim katkıda bulunursa bundan büyük memnuniyet duyacaklarını belirtti.

"Dünya üzerinde barışın savaşlar karşısında, sevginin nefret karşısında, dostluğun düşmanlık karşısında zorlanıyor olması asla kültür ve medeniyetler arasındaki farklılıklara bağlanamaz" diyen Erdoğan; kültürler arası diyaloğun zayıflamasının, ülkeler arası köprülerin yıkılmasının, dünya meselelerinin ortak bir zeminde konuşuluyor olmamasının bu farklılıkları bir çatışma sebebi haline getirdiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dünya üzerinde yaşanan bütün çatışmaların, bütün savaşların, bütün anlaşmazlıkların, bütün sıkıntıların temelinde diyalog eksikliği, sevgi eksikliği, karşılıklı anlayış eksikliği vardır. Bu boşluğu geçmişten kalan önyargıların dolduruyor olması, insanlığın müşterek geleceği adına hepimizi düşündürmesi gereken bir tehlikedir. Bu tür etkinliklerin bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz dostluğa, sevgiye, barışa, karşılıklı ön yargıların aşılmasına önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Katılan herkesi kutluyor, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelerek, Türkçe diline yarışan bütün misafirlerimizi sevgi ile selamlıyorum."

(CHA)