kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Reytingler değil halk oyu önemli

Yeni Haber
Türkiye'de de artık diziler ödüllendirilecek. Ağustos ayı sonunda ilk kez gerçekleştirilecek olan 'Kristal Ekran Dizi Film Festivali' Türkiye'nin en çok izlenen dizilerini ve ekiptekileri ödüllendirecek..

Yayınlandıkları günlerde milyonlarca insanı ekran başına kitleyen; kimi zaman gülümseten kimi zaman ağlatan 90 dakikalık diziler, bundan sonra sadece reyting için değil, 'ödül' için de yarışacak.

Çünkü ağustos ayında dizilere ödül verilecek bir organizasyon gerçekleştirilecek. 'Kristal Ekran Dizi Film Festivali' ismiyle düzenlenecek olan organizasyon, Amerika'da artık gelenekselleşen Emmy Ödülleri'nin aksine sadece bir ödül töreninden ibaret olmayacak. Tam üç gün sürecek ve oyuncusundan set işçisine dizilere emek verenleri ödüllendirecek.

Aybegüm Kubat, Arsevi Sunal, Ayşegül Uygur ve Şebnem Toprakçı'nın kurduğu Kare As şirketi tarafından düzenlenecek olan festival aynı zamanda dünyanın ilk dizi film festivali de olacak.

DİZİ İZLEMEYEN YOK

Ortaklardan Ayşegül Uygur neden böyle bir festival düzenlediklerini şu sözlerle anlattı: "Sinemaya gitmeyen olabilir ama dizi seyretmeyen olduğuna inanmıyoruz. Diziler hayatımızda oldukça yer etmiş. Bu nedenle dizi sektöründe yer alanların ödüllendirilmesine karar verdik. Eksiği kapatacağız."

Pek çok kuruluşla konuştuklarını belirten Arsevi Sunal da ekledi: "Mesela Türkiye'de ilk diziyi çeken yönetmen Halit Refiğ'e gittik; 'Dünyayı dört kadın kurtaracak demiştim' deyince sorumluluğumuz 10 katına çıktı. Biz de Türk halkını diziyle tanıştıran Refiğ'e onur ödülü vereceğiz." Öte yandan dizilerin başarısının reytingle ölçülmesinin bir öngörü olduğunu belirten ortaklar konuyla ilgili şöyle konuştu: "Tabii ki reyting gözardı edilemez bir gerçek ama reytingi belirlemeyen insanlar belirleyenlerden daha fazla. Ama sonuçlar muhtemelen aynı çıkar."

FESTİVALİN HEM YERİ HEM TARİHİ DEĞİŞTİ

Kare As şirketinin dört kadın ortağı, festivali önce 12-14 Haziran tarihlerinde Kuşadası'nda yapmayı planladıklarını ama bazı aksilikler nedeniyle tarihi ağustosa, yeri ise İstanbul'a aldıklarını söyledi.

OYLAMA İNTERNETTE SÜRÜYOR


* 1 Eylül 2007'den itibaren en az 13 bölüm yayınlanan diziler; 'En iyi Drama', 'En İyi Aksiyon', 'En İyi Komedi', 'En İyi Çocuk-Gençlik', 'En İyi Uyarlama' ve 'En İyi Dönem' olmak üzere 6 kategoride oylamaya sunuldu.

* Oylamalar www.kristalekran.com internet sitesi üzerinden yapılıyor. Şu anda 58 dizi, halk tarafından oylanıyor. Oylama sonucunda 21'e indirilecek olan dizilerden drama dalında 5, diğer kategorilerde üç aday belirlenecek.

* Halk oylamasının yanı sıra Yönetmenler Derneği, Oyuncular Derneği, Yapımcılar Derneği ve Senaristler Derneği de ön elemede söz sahibi olacak.

* Dizilerin dışında 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Erkek-Kadın Oyuncu', 'En İyi Dizi Müziği', 'En İyi Görüntü Yönetmeni', 'En İyi Seslendirme', 'En İyi Sanat Yönetmeni' ve 'En İyi Kostüm' gibi pek çok dalda da ödüller verilecek.

* Ayrıca TV Eleştirmenleri de bir diziye özel ödül verecek.

ONUR KONUĞU BİLL COSBY

* 'Kristal Ekran Dizi Film Festivali' İstanbul'da ağustos ayı sonunda gerçekleştirilecek.

* 50'nin üstünde dizi arasından en iyilerinin seçileceği festivalin sunuculuğunu Beyazıt Öztürk yapacak, Kenan Doğulu da bir konser verecek.

* Festival, dizi sektörü çalışanlarının ve sektörün sorunlarına çözüm bulabilme imkanı da sunacak.

* Festivalin bir de onur konuğu olacak. Türkiye'de 'Cosby Ailesi'yle tanınan oyuncu Bill Cosby, festival için İstanbul'a gelecek.

GÜNAYDIN