kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başbakan 'Mecburuz' dedi 7 saat sonra gaza zam geldi

Bülent AYDEMİR ANKARA
Başbakan Erdoğan, sabah TOBB Genel Kurulu'nda "Elektrik ve doğalgaza zam kaçınılmaz" açıklamasını yaptı. Öğleden sonra BOTAŞ doğalgaz zammını konutta % 7.4 olarak duyurdu..
Başbakan Tayyip Erdoğan, cari açığın 40.4 milyar dolara ulaşmasının nedenini, 'enerji fiyatlarındaki artış' olarak gösterdi. Başbakan'ın sabah saat 10:00'da TOBB'daki konuşmasından hemen sonra BOTAŞ saat 17.00'de doğalgaza yüzde 7.4 zam yaptığını açıkladı. Başbakan Erdoğan TOBB'un 63'üncü Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada birçok mesaj verdi. En önemli mesajı ise 'elektrik ve doğalgaza zam kaçınılmaz' oldu. Erdoğan, 1 Haziran itibariyle gaza zam gelecek demesinin hemen ardından BOTAŞ'tan zam haberi geldi. Medya ve muhalefete de "Gündemi kundaklamaya çalışıyorlar" diyerek yüklenen Erdoğan, AK Parti kapatma davasından yabancının ürktüğünü söyledi. Erdoğan isim vermeden bazı sivil toplum örgütlerini demokrasi dışı girişimlere karşı, 'eğilip bükülmekle' suçladı. Başbakan'ın mesajları şunlar:

* ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM: Dışa bağımlı olduğumuz konuları tamamen kendi piyasasına bırakıyoruz. Artık akaryakıtın fiyatını biz belirlemiyoruz. Akşam bir televizyon, 'hükümet mazota yine zam yaptı' diyor. Ayıptır, bu zammı kendi borsası oluşturuyor. Fiyatı düşürecekse orası düşürüyor. 'Hükümet elektrikte zamma hazırlanıyor' Evet yapacağız, doğru. 1 Haziran'dan itibaren doğalgaza zam yapmak durumundayız ve bugüne kadar mümkün olduğunca engellemek durumunda kaldık. Ama artık buraya dayandı, mecburuz.

* CARİ AÇIKTA ENERJİNİN PAYI: 2007'de cari açık 38 milyar dolar oldu, bunun 34 milyar doları ise enerjiden. Bugün itibarı ile cari açık 40.4 milyar dolar. Bunda da enerjinin payı 38 milyar dolar. Ülke kaynaklarının kullanımı için etkin projelere yürütüyoruz ve sektörün etkin bir yapıya kavuşmasını sağlıyoruz.