kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Büyük İskender’i beyazperdede Colin Farrel canlandırdı.

'Büyük İskender krizi' doruğa çıktı

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Makedonya bugün seçime gidiyor. Aşırı sağcı Başbakan favori Büyük İskender'i hatırlatan milliyetçiler, Yunanistan'a "Selanik'i bize verin" diyor. Atina resti çekti: "AB üyeliğini veto edeceğiz"..
Bir zamanlar Yugoslavya'nın federe devletlerinden biri olan Makedonya Cumhuriyeti'nde bugün genel seçimler var. Yüzde 25'ini Arnavut kökenlilerin oluşturduğu 2 milyon 52 bin Makedonya vatandaşı yeni başbakanı seçecek. Son yapılan anketler, aşırı sağcı WMRO-DPMNE Partisi Başkanı Nikola Gruevsky'nin bu seçimlerin favorisi olduğunu ve Yunanistan ile ciddi sorunların gündeme geleceğini gösteriyor. İşte son anket sonuçları: Başbakan'ın partisi yüzde 31, Sosyalist Parti yüzde 11, Arnavut kökenli DUİ yüzde 9.2, diğer Arnavut partisi DPA yüzde 5.6... Kararsızların oy oranı ise 41.

İLK VETO NATO ÜYELİĞİNE
Seçimleri bölge için önemli kılan gelişmeler ise 1992'den beri süren "Makedonya" ismi krizi. Üsküp hükümetinin Büyük İskender'e atfen kullandıkları bu isimden vazgeçmesini isteyen Yunanistan, Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine başvuran Makedonya'ya yaptığı restleşmenin dozunu artırdı. Atina önce Makedonların NATO üyeliğini veto etti, AB başvurusunu da veto etmeye hazırlanıyor. Seçimlerin favorisi Başbakan Gruevsky ise "milli kimlik ve milli dinin korunması" nedeniyle Makedonya isminden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi, Atina'ya da resti çekti: "6 ay içinde AB de NATO bizi kabul eder."

KAVGAYA DİN ADAMLARI GİRDİ
Kavgaya bir de din adamları karıştı... Üsküp Başpiskoposu Stefanos, Selanik'in Makedonlar'a ait olduğunu belirtip, toprakların iadesi talebinde bulundu. Toprak talebi karşılığı Selanik Metropoliti Anthimos'dan geldi: "Bugünkü Makedonya'ya ait topraklar aslında Yunanistan'ındır..." Gelişmeleri kaygı ile izleyen Yunan basınında ise gözler "kararsız Makedon seçmeni"nde. Yunanlılara göre, kararsızlar Gruevsky'yi yeniden koltuğa oturmasını engellemezse, "Büyük İskender krizi" doruğa çıkacak, çatışma kaçınılmaz olacak.
Haberin fotoğrafları