kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cilvegözü'nü geçen her aracın ilk işi en yakın istasyona gidip depoyu doldurmak oluyor.

Suriye'den kaçak mal girişi market alışverişine döndü!

Hacer GEMİCİ
Hacer GEMİCİ
Hatay'dan Halep'e Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçerken katır sırtında kaçakçılığın nasıl yapıldığını gözlerimizle gördük. Hatay ve çevre illerden markete gider gibi Suriye'ye geçerek ürün getirenler var..
Türkiye 15-20 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan kaçakçılık ile mücadele ederken, kaçakçılar da her gün yeni yöntemler bularak 'sınırları' aşmayı başarıyor. Suriye'nin tarihi kenti Halep'e günübirlik yaptığımız turistik ziyaret sırasında kaçağın boyutlarını biz de gözlerimizle gördük. Bir yandan Suriye free shop'undan limitsiz olarak alınan içki ve sigaralar free shop'un biraz ötesinde park eden katırlara yüklenip Türkiye'ye doğru yola çıkarılırken diğer yandan kıyafetlerinin içine sigara, içki, çay saklayana, araçlarındaki gizle zulaları kaçak ürün yükleyenlere tanıklık etmek mümkün. Üstelik bunlar gizli saklı değil, neredeyse herkesin gözü önünde yapılıyor.

ÇAY, SİGARA, İÇKİ, ŞEKER GELİYOR
Bölgede 4-5 kişinin biraraya gelerek Hatay Cilvegözü kapısından girip, Halep'te market alışverişine gider gibi sigara, çay, şeker, içki ve akaryakıt getirmesi ise normal bir süreç gibi anlatılıyor. Antakya Dedeman Otel'in Hatay ve Halep'i kapsayan turu nedeniyle bulunduğumuz yörede bazılarına göre kaçakçılık, bazılarına göre sınır ticareti olarak ifade edilen alışveriş bizi oldukça şaşırttı. Yıllardır Philip Morris'in en büyük distribütörü olan ve gezi sırasında basın mensuplarına eşlik eden Bedi Çankaya, bu kaçakçılıktan en çok muzdarip olan isimlerden biri. Kaçak içki nedeniyle bölgede içki satamadığını söyleyen Çankaya, "Onlarca, binlerce koli sigara geliyor. İçki satmayı ise çoktan unuttuk. Çeşitli yollarla ülkeye giren vergisiz, kayıtsız bu mallar bizim gibi yasal yollarla faaliyet gösteren şirketleri çok olumsuz etkiliyor" diyerek durumu özetliyor.

ZAMMA NEDEN OLMUŞUZ!
Gezi sırasında bize eşlik eden rehberimiz de Halep'i tanıtırken, anlattıkları ile bir yandan da kaçağın boyutlarını gözler önüne seriyor. Anlattığına göre, yaklaşık 15 gün önce Suriye Hükümeti bir litre akaryakıtın fiyatını 7 Suriye Lirası'ndan bir anda 25 Suriye Lirası'na yükseltmiş. Yıllar sonra gelen bu zam dünyada artan petrol fiyatlarından çok Türkiye'ye giden kaçak akaryakıta bağlanıyor. Bu zam ve son haftalardaki yoğun denetime rağmen akaryakıt kaçakçılığı devam ediyor. Çünkü halen rakam cazip. Suriye'de 1 litre benzinin fiyatı YTL olarak 1 YTL. Kapıdan geçirebilen ise bu benzini Türkiye sınırları içinde 3 YTL'ye satıyor.
Haberin fotoğrafları