kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERANKENDE SEKTÖRÜ DESTEK VERDİ... BKM'nin toplantısında perakende sektörünün temsilcileri de bulundu. BMD Başkanı Ekrem Akyiğit, BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, BKM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kaplan, AMPD Başkanı Nuşin Oral, TMD Başkanı Selçuk Güzenge (soldan sağa).

'Yasa çıkarsa kredi kartında taksit sayısı ikiye üçe düşer'

EKONOMİ
Kredi kartlarında faizin düşürülmesini öngören yasa tasarısı ile ilgili konuşan BKM Başkanı Kaplan, uygulamanın perakendede kampanyaları bitireceğini söyledi..
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kaplan, kredi kartlarında değişiklik öngören tasarının yasalaşması halinde tüketicinin yanında olacaklarını belirterek, "Ama sonuçta bu finansal bir ürün. Tasarının yasalaşması, bazı şeyleri de değiştirir. 18 olan taksit sayıları 2'ye 3'e düşer. Bazı sektörlerde taksit ortadan kalkar, kampanyalar biter" dedi. BKM, kredi kartı kullanım alışkanlıklarına ilişkin "Kart Monitör Araştırması" nın sonuçlarınının açıklandığı toplantıda konuşan Kaplan, tasarının yasalaşmasının hem ekonomiye hem de perakendenin dinamiklerine zarar vereceğini belirterek, "Kimsenin çek senet dönemine dönmek isteyeceğini sanmıyorum" diye konuştu.

'İMALAT ETKİLENİR'
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral da geçtiğimiz yıl organize perakendenin yüzde 13.4 oranında büyüdüğünü buna karşın imalat sanayinde büyümenin yüzde 6.3'lerde kaldığını söyledi. Kredi kartlarında yapılacak bir değişikliğin tüketimi etkileyeceğini ve bunun imalat sektörünü daha da olumsuz etkileyeceğini ifade eden Oral, "Nisanda perakende sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 büyüdü. Bu rakam, hükümetin öngördüğü büyümenin iki katı. Fakat tasarının yasalaşması halinde iç talep hasar görecek. Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 94'ü bunu doğru kullanırken, fırsatlar kesilmemeli" dedi. Tasarının, borcu olanları kurtarmaya yönelik 'masum bir tasarı' gibi göründüğünü vurgulayan Oral, zincirleme olarak tüm ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini de sözlerine ekledi. Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzenge ise sahtecilikle ilgili yasa dururken kredi kartlarında yapılması istenen değişikliği "Herhalde Ankara'daki arkadaşlar arayış içindeler" diye değerlendirdi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit de tasarının yasalaşması yerine kart limitlerinin düzenlenmesi ya da bankaların kartları sigortalayarak borçların garanti altına alınmasının sağlanabileceğini ifade etti.
Haberin fotoğrafları