kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sınavda uykunuz gelirse 20 saniyelik molalar verin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Milyonlarca öğrencinin üniversiteli olmak için ter dökeceği ÖSS'ye artık sayılı günler kaldı. Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, sınava girecek gençleri uyardı: Sınav sırasında uykunuz gelirse sakın paniğe kapılmayın. 20 saniyelik molalar verip, gözlerinizi germek için egzersiz yapın..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sınavda uykunuz gelirse 20 saniyelik molalar verin!
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, ÖSS'ye girmeye hazırlanan gençlerin sorularını yanıtladı:

GÖZ EGZERSİZLERİ YAPIN
* Sınavda uykum gelirse ne yapmam gerekir?
Eğer sınavda uykunuz gelirse yapabileceğiniz en iyi şey; sınava 20 saniye aralıklarla mola vermenizdir. Sorulara bakmadan gözlerinizi kapatın. Daha sonra gözlerinizi germe egzersizleri yapın. Ellerinizle gözlerinize dairesel hareketler yaparak, uykunuzu açmaya çalışın. En etkili yöntem; yüzünüzü yıkamanızdır. Fazla vakit kaybetmeden yüzünüzü de yıkayabilirsiniz. Sorulara konsantre olarak, uykunuzun olduğunu unutmanız da işe yarar.

ONLARA 'PEKİ' DEYİN!
* Ailem bana hep ÖSS'de ilk tercihini kazanan kuzenimi örnek gösteriyor. Bu davranışları bendeki çalışma isteğini azaltıyor. 'Ben de o kadar başarılı olabilecek miyim?' diye düşünüp, duruyorum. Sizce ailemin bu davranışı doğru mu?
Ailenizin bu davranışı desteklenemez. Güven sarsıcı bir tutum ama bu durumda "Bana karışmayın, ben bildiğim gibi çalışırım" demek yerine, "Elimden gelen gayreti gösteriyorum, bunu artırmaya da çalışıyorum ama bu sözleriniz beni üzüyor" diyerek onları uyarabilirsiniz. Bütün bunlara rağmen aileniz hala ısrarla bu tavırlarını sürdürüyorsa, yapılacak en iyi iş ; 'peki' demeniz olur. Unutmayın ki; insanlar başka fikirde ise, sizin fikirlerinizin de değişmesi için uğraşabilirler. Böyle bir durumda ailenize "Haklısınız, daha çok çalışmalıyım" dediğinizde söyleyecek lafları kalmayacak ve böylelikle 'çalış' diye üstünüze gelmeyeceklerdir.

RAHATSIZLIĞINIZ BİLİNSİN
* Ailem devamlı beni ve kardeşimi ne zorluklarla okuttuklarından bahsediyor. 'Ya ailemin emekleri boşa çıkarsa' diye büyük korku yaşıyorum. Sizce ailem ben daha çok çalışayım diye mi, böyle yapıyor?
Sınavlar kişiliğin değil, bilgi birikiminin değerlendirilmesi için kullanılan ölçme araçlarıdır. Sınav karşısında duyulan kaygıları en aza indirmek için aile olarak sınav karşısında öncelikle kendi duygularınızı tanıyıp kontrol etmelisiniz, ki çocuklarınıza yardımcı olabilesiniz. Bu durumda ailenizin bu davranışlarının sizi rahatsız ettiğini, onları kırmadan yüzlerine söyleyebilirsiniz.

DOKTOR İLAÇ VEREBİLİR
* Sınavda heyecandan hiçbir şey yapamamaktan korkuyorum. Kaygı giderici ilaçların faydası olur mu?
Kaygı; bilinmeyenden duyulan korku olarak kabul edilmekte ve sınava hazırlanırken duyulan düşük düzeyde kaygının başarıyı artırdığına inanılmaktadır. Çünkü bu kaygı, sizi ders çalışmaya yönlendirir. Ancak bu kaygı artıp, eliniz kolunuz korku nedeniyle tutmaz oluyor ve heyecandan okuduğunuzu anlamaz hale geliyorsanız, o zaman mutlaka ortadan kaldırılması gerekmektedir. Profesyonel bir destek, bu durumda zorunludur. Doktor size ilaç verirse, 'sınavda uyurum' korkusuyla bunları almazlık yapmayın. Bu, sizin sınav korkunuzdan sıyrılmanıza yardım eder. Tekrar ediyorum; bu ilaçları bir doktor size tavsiye etmelidir.

PSİKOLOJİK DESTEK ALIN!
* Deneme sınavlarında bana bir korku geliyor. "Kalp krizi geçiriyorum" diyorum. Hastaneye gitmek için sınavı yarıda bırakıyorum. Doktorlar muayene ettikten sonra bir şeyimin olmadığını söylüyor. Öyleyse neden böyle oluyorum?
Panik atak çoğu kez fiziksel belirtilerle ortaya çıkan, korku ve endişe yaratan ruhsal bir hastalıktır. Bu sorunu yaşayan öğrenciler genellikle kalp krizi geçirdiklerini düşünürler, nefes alma güçlüğü çekerler, bayılacaklarını hissettiklerinden hastanelerin acil servislerine başvururlar. Hastalığınızı kabullenin ve bu konuda psikolojik yardım almayı kabul edin.
Haberin fotoğrafları