kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ceyhan Rotterdam olmadan, 80'lik Celil Ağa 'ihya' oldu

Hacer GEMİCİ
Hacer GEMİCİ
Ceyhan için yatırımcılar sıraya girince, Sugözü'nde arazi fiyatları 55 bin YTL'ye fırladı. Celil Kırgıl, Petrol Ofisi'ne 1.6 milyon YTL'lik arazi sattı..
İkinci Rotterdam olmaya aday Ceyhan'da asıl piyango iki köye vurdu. Petrol Ofisi'nin rafineri, Diler Enerji'nin ise elektrik santrali kurmak için Sugözü Köyü'nden arazi toplamaya başlayınca, daha önce dönümü bin YTL olan arazilerin değeri 55-60 bin YTL'ye fırladı. 20 gün önce Petrol Ofisi'ne 30 dönüm arazi satan 80 yaşındaki Celil Kırgıl da cebine 1.6 milyon YTL koyup, köydeki zenginler listesine girdi. Sugözü Köyü kahvesinde görüştüğümüz köylüler yaklaşık iki yıldır bölgeye bir çok işadamının gelip gittiğini dile getirirken, toplam bin dönüm olan tapulu arazilerin 400 dönümünün satıldığını anlatıyorlar. Bir anda arazileri 50-60 kat değerlenen Sugözü köylüleri, satıştan elde ettikleri para ile 'ev, araba, minibüs hattı ve Ceyhan'daki diğer köylerden yeni araziler' almışlar. Bu listeye en son eklenen kişi olan 80'lik Celil Kırgıl, önce altı çocuğun 100'er bin YTL vermiş ardından kalan parasını da Ziraat Bankası'na yatırmış. Bu sırada kapısının önüne bir de 'Megan' marka otomobil çeken Celil Kırgıl için sıra yeni bir eş adayı bulmaya gelmiş. Sekiz yıl önce karısını kaybettiğini söyleyen Kırgıl, "Valla fakir biri ile evlenmek istiyorum" diyerek bu konudaki niyetini de net bir şekilde ortaya koyuyor.

400 DÖNÜM ARAZİ SATTILAR
250 hanelik Sugözü Köyü'nde yaklaşık bin kişinin yaşadığını söyleyen eski muhtarlardan Durhan Burhan da, bölgede ilk arazi alımlarının Sugözü Termik Santrali ile başladığını ifade ediyor. "Benim oğlum da arazi sattı, bana da motor aldı" diyen Burhan, özellikle son iki yılda bir çok işadamının köylerine gelip arazilerini gezdiğini anlatıyor. Köyde tapulu arazinin bin dönüm olduğunu bunun da 400 dönümünün satıldığını söyleyen Burhan'ın ifadesinden hareket edildiğinde Sugözü Köyü'nün tapulu arazilerinin değeri 55 milyon YTL'yi buluyor.

GÖLOVASI ENERJİ UZMANI OLDU
Sugözü'nün komşusu Gölovası Köyü'nün de adı rafineri ve enerji santrali kurulacak yerler arasında geçiyor. Ancak şu ana kadar bir satış yapılmış değil. Adeta beklemeye geçen ve neredeyse 'enerji ile ilgili tüm haberleri dakikası dakikasına' takip eden ve gazete küpürlerini toplayan Gölovası Köylüsü arazileri için dönümüne 60 bin YTL fiyat biçiyor. Turcas-Socar'ın bölgeden arazi almak istediğini anlatan köylüler, şirketin rafineri başvurusunun ÇED raporuna da takılmasına içten içe kızıyorlar. "Burası birinci derecede tarım arazisi değil" diyen Erol Seyhan, son bir yıldır bir çok işadamının köye geldiğini anlatarak, "Bütün köyü parsellediler. Tarlalara girip sondaj yapanlar bile var. Land Rover'ları ile girip tarlanın ortasından su alıyorlar. Ne yapıyorsunuz dediğimizde bize yanıt bile vermiyorlar" diyor. Arazilerinin bugünkü değeri kendi hesabı ile 3.6 milyon YTL olan Erol Seyhan, "Size talih kuşu mu kondu" sorusuna ise "3.6 milyon YTL para mı? Ceyhan'da ev fiyatları 50 bin YTL'den 150 bin YTL'ye çıktı. Buradaki fiyatları gören komşu köylerin arazilerinin değeri 2 bin YTL iken bir anda 10 bin YTL'ye ulaştı" yanıtını veriyor.
Haberin fotoğrafları