kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

1 Kasım günü yalan rüzgârı esmiş!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken önerge yağmuruna tutulan ve Alt Komisyon'a havale edilen 'Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' iki haftadır bu komisyonu aşamadı. Görüşmelerin başlamasının üçüncü gününde sadece üç maddenin geçilmesi nedeniyle Meclis koridorlarında eğlence konusu dahi olan tasarıda bu sırada ilginç değişiklikler de olmuyor değil.
Bugünlerde konuşulan en büyük değişiklik ise rüzgar lisanslarıyla ilgili. Öyle ki değişiklikleri duyanlar, "bu iş yalan rüzgarına döndü' yorumları yapıyorlar. Bilindiği gibi 1 Kasım 2007 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK), rüzgar lisansını sadece bir gün ile sınırladığını duyurunca 78 bin megavatlık başvuru almıştı.
Daha sonradan bunların yaklaşık 30 bin megavatının çoklu başvuru olduğu öğrenildi. Yani bir nokta için iki veya daha fazla kurum başvuruda bulunmuştu.
Geçtiğimiz hafta Enerji Bakanı Hilmi Güler de yaklaşık 1013 bin megavatlık rüzgar santralinin sisteme bağlanabileceğini belirterek buradaki üst sınırı da belirlemiş oldu.
Rüzgâr santrali yapmak üzere 750 proje ile başvuru yapan ve milyonlarca YTL'lik teminat yatıran girişimciler, çoklu başvurularda lisans yapılmasını beklerken, alt komisyonda tasarının yönü ise değişmiş görünüyor.
Tasarıya eklenen maddenin ilk cümlesi, "Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış veya yapılacak olan lisans başvuruları kapsamında" diye başlıyor. Sektör de doğal olarak bunu, "Demek ki lisans başvuruları 1 Kasım'la sınırlandırılmamış. İleriki dönemde yeni lisans başvuruları da alınacak. O zaman niye biz birbirimizi ezercesine, günlerce sabahlayarak 1 Kasım gününe lisansları yetiştirmek için uğraşdık" diye eleştiriyor.
Tabii
ki bu sitemde hiç de haksız değiller.
Ancak biz Alt Komisyon'da eklenen bu maddenin getirdiklerini sektör için yine de özetleyelim. Eğer son anda değişmezse rüzgar lisanslarında uygulanacak yeni süreç şöyle olacak:
- Yapılmış veya yapılacak rüzgar lisansı başvuruları Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak teknik değerlendirme ve ardından da EPDK tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda, lisans almak için gerekli koşulları sağlayan başvuru sahipleri belirlenecek. (EPDK'nın buradaki değerlendirme kriterleri ne olacak belli değil.)
- Yapılan belirleme sonucunda aynı bölge veya aynı trafo merkezi için birden fazla başvurunun bulunması durumunda EPDK başvuruları Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye gönderecek.
- TEİAŞ başvurular arasında sisteme bağlanacak olanları belirlemek üzere yarışma yapacak yani ihaleye çıkacak.
- Yapılan yarışmada işletmeye girdikten sonra yönetmelilke belirlenecek bir süre boyunca üretilecek kWh başına ödenecek en yüksek katkı payını teklif veya taahhüt edenlerin sonuçları EPDK'ya bildirilecek bu buradan onay çıkacak.