kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Arçelik, GE'nin beyaz eşya şirketi için devlerle savaşıyor

Arçelik dünyanın en büyük şirketlerinden ABD'li General Electric'in elektrikli ev aletleri bölümünü satın almak için Çin'in Haier, Güney Koreli LG ve Meksikalı Mabe şirketleriyle kıyasıya rekabete girdi..
Dünyanın en büyük şirketlerinden General Electric'in elektrikli ev aletleri bölümüyle, Arçelik firmasının da ilgilendiği bildirildi. General Electric grubunun üst yöneticisi Jeffrey Immelt, Güney Kore'nin başkenti Seul'de yaptığı açıklamada, grubun satışa çıkaracağı elektrikli ev aletleri şirketiyle, Türkiye'den Arçelik, Güney Kore'nin LG firması, Çin merkezli Haier grup ve Meksika merkezli Controladora Mabe şirketlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda şirketin ilgilendiğini söyledi. Immelt, satış sürecinin uzun bir süreç olduğunu ve geçen yıl 7,2 milyar dolar gelir elde eden General Electric grubunun elektrik ev aletleri kısmını satın alan firmanın, dayanıklı tüketim malları alanında, dünyanın en büyükleri arasına gireceğini vurguladı.

DEĞERİ 8 MİLYAR DOLAR
Uzmanlar satışın temmuz sonuna kadar netleşip yıl sonuna kadar ise tamamlanacağını düşünüyor. Arçelik'ten bir yetkili şu anda bu konuda bir açıklama yapmayacaklarını söyledi. Alıcılar arasında adı geçen Güney Koreli LG'den de yapılan açıklamada GE'nin ev aletleri bölümüyle ilgili kesinleşmiş bir alım planlarının bulunmadığını dile getirdi. General Electric CEO'su Jeff Immelt, şirketin 4-8 milyar dolar arasında değer biçilen ev aletleri birimini satın almak isteyen şirketler arasında Arçelik'in de olduğunu ancak muhtemel bir satış için henüz karar verilmediğini belirtti. Immelt, piyasa değeri açısından ABD'ni ikinci en büyük şirketi olan GE'nin 2007'de 7.2 milyar dolar gelir elde eden ev aletleri biriminin muhtemel talipleri arasında Çin'den Haier, Güney Kore'den LG ve Meksika'dan Mabe muhtemel adaylar olduğunu söyledi.

ŞİRKETLER SIRAYA GİRDİ
Immelt Güney Kore'ye düzenlediği ziyaret sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Oyuncular biraz belli oldu.Çin'den Haier, Kore'den LG, Meksika'dan Mabe ve Türkiye'den Arçelik" dedi. Bununla birlikte Immelt daha sonra Çin'in başkentinde gazetecilere yaptığı açıklamada muhtemel alıcılar arasında İsveçli Electrolux'ün de bulunduğunu söyledi. Electrolux dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi durumunda. Immelt ev aletleri biriminin muhtemel satışı planlarında henüz ilk aşamalarda olduklarını belirterek "Ev aletleri süreci henüz ilk aşamalarında ve henüz karar verilmedi" dedi. Uzmanlar Güney Koreli LG'nin, GE ile örtüşün çok sayıda iş kolunun bulunması nedeniyle bu alışverişi gerçekleştirmesi sonucunda fazla kar edemeyeceğini düşünüyor. Diğer yandan Çinli Haier'in de GE'nin ev aletleri bölümüne yönelik 2005 yılında teklif verdiğini ancak bu teklifin geri çevrildiğini hatırlatan uzmanlar Çinli şirketin bu sefer de mutlu sona ulaşma konusunda zorluk yaşayabileceğini ileri sürüyor.