kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HEDİYE ZARAR VERİYOR.... BDDK Başkanı Bilgin, "Özellikle bazı maaş ödemelerini kapmak için promosyon adı altında birtakım ödemeler yapıldığı, bunun bazen maaşın 1-1.5 katını bulabildiğini görmekteyiz. İnceliyoruz. Bu, bankalara zarar verir" dedi.

'Piyasa mekanizması sınırlanmaz!'

Kredi kartında faizin mevduat faizinin 2 katı ile sınırlandırılmasına ilişkin tartışma büyüyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "BDDK Başkanı olarak, piyasa mekanizması sınırlamalarının uygun olmadığını düşünmekteyim. Başka zararı çıkar. Tabii ki takdir yüce Meclis'in'' dedi..
Kredi kartında faizin mevduat faizinin iki katı ile sınırlandırılmasına ilişkin yasa tasarısının yankıları büyüyor. Tartışmaya dün de perakendeciler ve bankacılar ortak basın toplantısı ile katıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartı faiz oranlarına sınır getirilmek istenmesi konusunu değerlendirirken, "Piyasa mekanizması sınırlamalarının çok uygun olmadığını düşünmekteyim'' dedi. Bilgin, TÜSİAD'ın düzenlediği "Yurtdışı Finansal Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türk Bankacılık Sektörü: Eğilim ve Riskler'' konulu konferans sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'KURAL UYGULANSA SORUN YOK'
Bilgin, kredi kartı faiz oranlarına sınır getirilmesine yönelik çalışmanın hatırlatılması üzerine de, bugüne kadar bu konuda yorum yapmadıklarını, belli bir oranda faiz tavanı getirilmesi hususunda bir girişimin bulunduğunu bildiklerini ve bu konuda bankacıların yorumları olduğunu anlattı. Kredi kartlarıyla ilgili, iki yıl önce bir Kanun taslağı hazırladıklarını, bunun da yasallaştığını, kanunlaşırken de, çok eleştiri aldıklarını belirten Bilgin, şöyle devam etti: "Kanun, esas itibariyle kredi kartını bütün çerçevesiyle düzenlemekte. Bana göre gayet yerinde bir kanun. Şu anda faizin tabanını da Merkez Bankamız belirlemekte. Bence bankalarımız, zamanında bazı yanlışlar yapmışlardır, pazarlama anlamında. Tüketiciler veya kredi kartı kullananlar da yanlışlar yapmıştır. Bir kısım tüketici, kredi kartını bir yaşama aracı gibi görmeye başlamıştır ve böyle bir harcama eğilimine girmişlerdir. Geldiğimiz noktada kredi kartlarındaki takip oranı, yüzde 6'lar düzeyinde. Bu oran geçmiş yıllarda yüzde 7 düzeyindeydi. Buradaki sorunların bankalar ile tüketiciler arasındaki karşılıklı diyalogla çözülmesinin daha anlamlı olduğunu düşünmekteyim. Şahsi görüşüm şudur ki, Kanun bütün çerçevesiyle dört dörtlük uygulanırsa, kredi kartlarındaki bir çok sorun çözülebilir. Piyasanın işleyişine bir müdahale, kredi kartı sorununu daha da büyütebilir veya bankacılarımızın faiz değil de, başka şeyler üzerinden kredi kartı masraflarını artırmalarına yol açabilir. Bu da bizim kayıt dışında önemli bir araç olarak gördüğümüz, kredi kartını menfi etkiler. BDDK Başkanı olarak, piyasa mekanizması sınırlamalarının çok uygun olmadığını düşünmekteyim. Tabii ki takdir yüce Meclis'in.''