kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Turizmciler 'güneş'in peşine düştü!

Yaz aylarına yaklaşırken turizm sektörünün içini yine 'karanlık' korkusu sardı. Geçen yıl sıcak yaz günlerinde yaşanan elektrik kesintileri malumunuz. Klimalara yüklenmenin de etkisi ile Antalya'da birçok tesisin elektriği gitti, geldi. 2007'de 23 milyon kişiyi ağırlayan ve bu yıl daha yüksek rakamların hayalini kuran turizm sektöründe, özellikle Antalya bölgesindeki tesislerin yüreği yine ağzında. Çünkü bu yıl 25 bin yatak kapasitesi daha devreye girecek. Bu da demek oluyor ki o kadar daha fazla elektrik tüketilecek. Eğer yaz ayları son iki yıl olduğu gibi yine sıcak geçerse 'kesintilere' kaçınılmaz gözü ile bakılıyor.
Üstelik bu kaygı sadece turizm sektöründe yok. Elektrik üreticileri de, sanayi sektörü de 2008 yılının yaz aylarında tüketimin artması nedeniyle 'kesinti' olabileceğinin altını çiziyor. İşte geçtiğimiz hafta sonu Antalya Belek'te 'marka' olma konulu toplantının aralarında turizmcilerin konuştuğu sorunlardan biri de buydu. Güneş pırıl pırıl parlarken, bundan yararlanamamak sektörü oldukça üzüyor. Konuştuğumuz birçok turizmci 'biz kendi elektriğimizi kendimiz nasıl üretebileceğimizin derdine düştük' derken söz dönüp dolaşıp güney sahillerinde oldukça bol olan güneş enerjisine geliyor . Sektörün yavaş yavaş seslendirmeye başladığı bu konu yakında önce Turizm Bakanlığı'na oradan da Başbakan Tayyip Erdoğan'a gidecek görünüyor. Çünkü güneş enerjisi bedava ancak, bilindiği gibi kuruluş maliyeti çok yüksek. Geçen hafta yazmıştık BP'nin İstanbul Şişli'deki 'Enerji Ağacı'nın maliyeti 33 bin dolar. Doları 1.33 YTL olarak alırsak yaklaşık 44-46 bin YTL bir yatırım demek. Bir evin elektrik ihtiyacını zar zor karşılayan bu ağaçı dikecek kaç babayiğit bulunabilir ki!
Üşenmeyip hesaplayalım, ayda 50 YTL elektrik faturası veren bir aileden hareket edelim. Yılda 600 YTL'lik bir elektrik faturası söz konusu. 45 bin YTL'lik enerji ağacının kendini amorti etmesi için nerden baksanız 75 yıl gerekli.
İş böyle olunca da bu ürünler şimdilik hoş bir fantezi olarak kalıyor. Ancak turizm sektörü güneş enerjisini su ısıtmada ve elektrik enerjisi kullanmada giderek kararlı hale geliyor. Burada bulunan yöntem hükümete giderek 'hesabı ortak' ödemek yönünde. Teklife verilecek yanıtı bekleyip görmek gerek!