kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Sorunun çözümü kartın cazibesini azaltmak mı?

Büyük resim için tıklayın
Bankalararası Kart Merkezi iyi ki rakamları yayınladı da öğrenmiş olduk. Kredi kartı kullanımında meğerse faiz oranı belirleyici değilmiş. Zaten daha önce de, faiz oranları arasındaki büyük farkı görünce bu farka rağmen neden kart kullanıcılarının tercihini değiştirmediğini sorgulamıştım. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince de faizi daha düşük olan kartlara gidilmesini önerirken Ziraat Bankası'nı örnek göstermişti. Gerçekten de uzun yıllardan beri Ziraat Bankası kredi kartı faizi en düşük bankalardan biri. Neredeyse ortalama kredi kartı faizinin yarısı düzeyinde. Buna karşılık kredi kartı pazarında banka ilk sıralarda değil, sektörün en büyüğü, şube sayısı ile Türkiye'yi tam kapsamasına ve düşük faiz uygulamasına rağmen.

Kartları tercih nedeni
Bunun nedenini dün yayınlanan Bankalararası Kart Merkezi'nin raporunda buldum. Bitişikteki grafikte kredi kartının tercih nedenleri sıralanıyor. Meğerse faizlerin düşüklüğü alışverişte yüzde 6 ve nakit çekmede yüzde 3 düzeyinde önemliymiş. Buna karşılık kullanıcılar açısından kredi kartının en beğenilen ve en çok kullanılan özelliği taksitlendirme ve puan kazandırma olarak ortaya çıkıyor. "Daha çok yerde taksit olanağı" vermesi yüzde 61, "Puan toplama" yüzde 34 ile kredi kartlarının en önemli tercih nedeni.

Kredi kullanımı % 20
Bunun yanında alışverişlerin yüzde 61'i kartla yapılıyor. Taksit uygulayan ürünlerde bu oran yüzde 80'lere çıkıyor.
* En çok tercih edilen kredi kartı limiti yüzde 64 ile 2 bin YTL'ye kadar olan limitler.
* Cüzdanlarda bulunan kredi kartı sayısı ortalama 2.1 adet.
* En yaygın taksit miktarını yüzde 60 ile 100 liraya kadar olan taksitler oluşturuyor.
* Hiçbir zaman taksitlendirme yapmayanların oranı ise yüzde 4.
* Kredi kartı borcunun tamamını ödeyenler yüzde 78, kredi kullananlar ise yüzde 20 düzeyinde.
* Kredi kartı ile nakit puan toplamaya çalışanlar yüzde 74, nakit puanını hiç kullanmayanlar ise yüzde 21.
* Ev kirası ve vergi borçlarının kredi kartı ile ödenmesini isteyenlerin oranı da yüzde 4'ü buluyor.
* Sorunlu kredi kartı alacakları Mayıs 2008'de yüzde 6.24 düzeyinde.

Takside son
Yukarıda sıralanan bu belirlemelerin ardından, düşürülmeye çalışılan kart faizlerinin, kredi kartı kullanımının en önemli nedenlerini, taksit ve puan uygulamalarını çok büyük oranda azaltacağını söylemek mümkün. 2007 yılında bu yolla 1 milyar YTL'yi aşkın puan, kart sahipleri tarafından toplanıp harcanmış.
Doğal olarak faizlerin kanunla sınırlanması halinde tüketiciye sağlanan ödeme kolaylıkları ve esnekliklerden vazgeçilecek. Promosyonlar ve puanlar büyük ölçüde kalkacak. Kredi kartı kullanımı da, taksit uygulamaları da sınırlanacak.
Önceki gün yazdığımız gibi, taksitli satıldığı için birilerine ucuz göründüğünden dolayı alışveriş pek olmayacak. Taksit uygulamasının azalmasıyla kredi kartlarının en cazip tarafı budanırken aynı zamanda sorun yaratan tarafı da ortadan kaldırılacak. Türkiye'nin kredi kartı sorunu da gündemden böylece düşmüş olacak.

Sonuç
"Bir fare için bir ambar yakılmaz."
İngiliz Atasözü