kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Elektrik sıkıntısı bakanı 'devrimci' yaptı

Türkiye 2005 yılından bu yana elektrikte arz güvenliğini tartıştı. Özel sektör de, kamu da 'yatırım şart' görüşünde birleşti. Tespitler yapıldı, senaryolar yazıldı, çizildi. Ama beklenen olmadı, yatırım ortamı bir türlü oluşmadı. Sonunda da 2008'in sıcak yaz günleri kapımıza dayandı. Şu anda başta enerji bürokratları olmak üzere herkes alarmda. Geçen yaz Güney'de yaşanan kesintilerde suçlu olarak "Çin'den gelen klimalar" gösterilmişti. Bu yıl yine klimalar sistemi yıkmaya çalışan güç odakları olarak tarihe geçebilir. Tabi buna bir de Avrupa Futbol Kupasını eklemek gerek. Futbol Kupası döneminde 'Hava çok sıcak' deyip klimayı sonuna kadar açar üstüne bir de televizyon karşısına geçip maçları izlemeye kalkışırsanız şimdiden söyleyelim "vatan haini" damgasını yiyebilirsiniz. Çünkü elektrik kesilirse sorumlu kim belli değil.

Sorumlu kim olacak?
Anımsarsanız geçen hafta Enerji Bakanı Hilmi Güler, 'Arz güvenliğinden EPDK sorumlu' deyip topu karşı kaleye attı. Enerji Piyasası Kurumu (EPDK) ise, Güler'in bu açıklamasından sonra derin bir sesizliğe gömüldü. Şimdilik elektrik kesilirse, "Bugüne kadar yatırım niye yapılmadı? Bu kesintiler ne kadar sürecek" diye hesap sorabileceğimiz kimse yok. O zaman geriye televizyonun başında futbol maçını seyreden vatandaş kalıyor.
Aslında Bakan Güler'in elektrikten yana ne kadar dertli ne kadar yorgun düştüğünü TÜSİAD'ın İstanbul'da enerji raporunu açıkladığı seminerdeki konuşmasından da anladık.
Bakan Güler, sanayiciye seslenirken, "Enerjiyi hepimiz kötü kullanıyoruz" dedi ve bir anda 'devrimci bir kimlik' ile karşımıza çıkıverdi. Güler Küba'nın Lideri Fidel Castro'ya işaret ederek, "Biraz da 68 kuşağının o devrimci bakışı ile söyleyeyim. O hepimizin beğendiği Fidel Castro 11 milyon lambayı lise öğrencilerine vermiş, değiştirmişler. Bundan dolayı 1.200 megavatlık bir santral kazançları olmuş. Fidel Castro'nun, diğer ülkelerin yaptığı gibi verimli lamba kampanyasını birlikte yapalım, eğer arz güvenliğinden şikayet ediyorsak ki ediyoruz" dedi.
Ardından da özel sektöre 'Kamunun yatırım yapması yasak, yatırımı siz yapacaksınız ama vicdanlı olun" diye seslendi. Sonuçta Güler, elektrik darboğazı yüzünden devrimci olup çıktı!