kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Elektrik yasası için 'lobi savaşları' başladı

Bugünlerde enerji sektöründen biri ile görüşmek istiyorsanız önerimiz doğru Ankara'ya gitmeniz. Elektrikçisi, petrolcüsü, doğalgazcısı; sektörde kim var, kim yoksa herkes Ankara'ya toplanmış, 15 gün içerisinde Meclis'e inmesi beklenen 'Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bir yerine dahil olma çabasında.
Öyle ki Plan ve Bütçe Komisyonu'nda perşembe günü görüşülmeye başlanan 22 maddelik tasarı için 30'un üzerinde önerge verildi. Yani kimin ne derdi, ne isteği varsa kaleme alıp, Ankara'ya koştu. Tasarıya girmek için de yoğun bir lobi çalışması başlatıldı.
Kuşkusuz bu gruplar arasında en dikkat çekici olanı komisyona dosyalarla gelen Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'ni üyeleri. Öğrendiğimize göre TÜSİAD'ın temel önerisi eğer enerjide yatırım yapılacaksa bunun kamunun değil, özel sektörün önderliğinde olması ve bunun için uygun zeminin oluşturulması. TÜSİAD, elektrikte kamunun fiyata müdahale etmemesi halinde, özel sektörün yatırım yapmaya niyetli olduğunun altını çiziyor.
Siyasi partiler açısından baktığımızda ise Meclis'te roller değişmiş durumda. Liberal kimliği ile öne çıkan AKP milletvekilleri bugüne kadar gerekli yatırımlar yapılmadığı için kamunan devreye girmesini isterken, CHP milletvekilleri, 'Bu tasarı serbest piyasadan kopuşa neden olur' diyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu, bu bol önergeli, kalabalık grup ile başa çıkamamış olsa gerek topu 29 Nisan Salı gününe attı. 8 milletvekinden oluşan bir alt komisyon kuruldu ve bu alt komisyonda sektör temsilcilerinin de dinlenmesine karar verildi.
Önlerinde 4 gün süre olan özel sektörde hummalı bir çalışmaya başladı. Alt komisyon sektörü dinleyecek, önergeler verilecek ve yaklaşık 15 gün içinde tasarı son halini alarak TBMM Genel Kurulu'na inecek. Asıl amacı elektrikte arz güvenliğini sağlamak için yatırımların kapısını açmak olan yasa tasarısına, eklenecek maddeler bize hangi lobinin daha baskın olduğunu da göstermiş olacak.