kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zenginin 283 milyar dolarlık desteği, fakiri aç bırakıyor

MAHMUT SANCAK
OECD ülkeleri tarıma yönelik yılda 283 milyar dolar destek sağlıyor. Uzmanlar bu destekler nedeniyle yoksul ülkelerin tarıma gereken yatırımları yapamadığını ve bunun da fakirliği tetiklediğini ileri sürüyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Zenginin 283 milyar dolarlık desteği, fakiri aç bırakıyor
Gıda fiyatlarında yaşanan artışlara gerekçe olarak ilk etapta artan petrol fiyatları, iklim değişiklikleri, Asya'dan kaynaklanan talep artışı ve doğal felaketler gösteriliyor. Ancak yaşanan sorunun kaynağında çok önemli iki unsur daha bulunuyor. Bunlardan ilki dünyanın hâlâ tam olarak bilinmeyen tarım politikası ve diğeri de tarım ürünlerine sağlanan destekler. Özellikle ülkelerin destek politikaları küresel tarım pazarının işleyişini olumsuz yönde etkiliyor. Başta ABD ve AB olmak üzere çok sayıda ülkenin desteklediği tarım sektörü her yıl mevcut talebin çok üzerinde üretim yapıyor. ABD ve AB tarım sektörüne yönelik her yıl 100 milyar dolar destek sağlıyor. Bu rakam Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinin toplamında 283 milyar dolara yükseliyor. Bu destek batılı çiftçileri küresel rekabetin baskılarından koruyor ancak Asya ve Afrikalı ülkeleri giderek daha fakir hale getiriyor.

YATIRIM YAPILAMIYOR
Özellikle ABD ve Avrupa ülkeleri tarıma sağlanan destek sonucu tarımda elde ettikleri üretim fazlasını üçüncü dünya ülkelerine satıyor. Böylece fakir ülkeler tarıma yatırım yapmadan başta tahıl olmak üzere temel gıda ürünlerinin önemli bir kısmını yurtdışından alıyor. Gıda üreten ülkeler ürün ihracatını kesince, tarımda tamamen ithalata bağımlı yaşayan çok sayıda Asya ve Afrikalı ülke sıkıntıya giriyor. Diğer yandan küresel gıda pazarında uygulanan politikalar büyük çelişkiler içeriyor. Bunlardan en dikkat çekicisi Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) 1993 yılından bu yana Japonya'ya uyguladığı zorunlu pirinç alım politikası. Bu anlaşmaya göre Japonya her yıl ihtiyaç duyduğu pirinç miktarının yüzde 7'sini ithal etmek zorunda bırakıldı. Geçen yıl patlak veren gıda krizi sonucu piyasalarda pirinç miktarı hızla azalırken Japonya çok ihtiyaç duymamasına rağmen WTO ile yaptığı anlaşma nedeniyle fazladan 770 bin ton pirinç satın aldı. Asyalı çok sayıda ülke pirinç kıtlığından kıvranırken Japonya'nın depolarında tonlarca pirinç ihtiyaç fazlası olarak bekledi ve beklemeye devam ediyor.