kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin İstanbul seçim stratejisi

CHP, İstanbul'da yerel seçim çalışmalarını bugün Tuzla'da başlatıyor. Genel Başkan Deniz Baykal'ın katılacağı Tuzla toplantısıyla bir anlamda 10 ay sonra yapılacak yerel seçimlere ilişkin "CHP'nin yol haritası" ortaya konacak.
Bu çıkış, CHP'nin 2009 yerel seçimlerine, öncekilere kıyasla daha sıkı hazırlandığını gösteriyor.
Zaten CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, daha önce yaptığı açıklamada, seçimlere 6 ay kala adaylarını açıklayacağını kamuoyuna ilan etmişti.
Tuzla toplantısıyla bu sürecin ilk adamı atılacak. Hatta Deniz Baykal, şimdiden belirlenen Tuzla belediye başkan adayını da yanına alarak halkla buluşacak.
CHP, İstanbul'daki yerel seçim stratejisinde bir yenilik daha yapıyor.
Adaylarını, daha önce Özal ve Tayyip Erdoğan'ın kullandığı "kamuoyu yoklaması" yöntemiyle tespit ediyor.
İl Başkanı Gürsel Tekin şöyle diyor:
"Tek ölçümüz var, bölgesinde sevilen, sayılan ve halka hizmet verecek bir ismi aday göstermek. Başkanlığı kazanmak için önce halkı kazanacak ismi bulacağız."
Bu yöntemle belirlenen ilk aday da Anavatan Partili eski Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut oldu. CHP'li beş aday adayının isminin sorulduğu kamuoyu araştırmasında Saffet Bulut önde çıkınca CHP'ye alındı.
Aynı yöntem diğer ilçelerde de uygulanacak.
Bu noktada CHP'nin "merkez sağa" açılımından da söz etmek gerekiyor. CHP genel siyasette olduğu gibi yerelde de "sağa" açılma politikası izliyor. Bunun bir nedeni de merkez sağ partilerin çöküş yaşaması...
DP ve Anavatan Partisi'nin belediye başkanları şu sıralarda ciddi bir yol ayrımında. Özellikle ilçelerinde sevilen belediye başkanlarının nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.
CHP İstanbul il başkanlığı, hem Anavatan'lı hem de DP'li başkanları izlemek ve etkilemek için yakın markaj uyguluyor. Öylesine uyguluyor ki, o partilerin genel merkezleri bile rahatsız olmuş durumda. Aslında onlar da ilgisiz değiller, DP ve Anavatan'lı başkanların yüzü ağırlıkla CHP'ye dönük.
Ancak, aynı isimlere henüz harekete geçmeyen DSP'nin de göz diktiği biliniyor.
İki sol partinin İstanbul'da karşı karşıya gelmesi geçmişteki gibi seçimleri etkiler mi doğrusu şimdiden bir şey söylemek zor.
Ama şunu söyleyebiliriz ki, CHP'nin önümüzdeki yerel seçimlerde başarılı olup olamayacağını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayının kimliği ve performansı belirleyecek.