kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigara yasağı uyarıları

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Sigara yasağı uyarıları
19 Mayıs Pazartesi günü uygulamaya girecek sigara yasakları öncesi, yasal uyarıların nasıl olacağına da netlik getirildi.Yasal uyarılar, asgari 50x70 santimetre boyutunda ve beyaz zeminli kağıt veya uygun bir materyal üzerinde yer alacak.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) Resmi Gazetede yayımlanan kararı ile, tütün ürünleri tüketiminin yasaklandığı yerlerde ve tütün ürünleri satışının yapıldığı yerlerde asılması gereken yasal uyarı yazıları ile tütün ürünlerinin tüketilmesine tahsis edilen alanlarda bulunması gereken sağlık uyarılarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, kamu kurumlarına ait binalar ve özel hukuk kişilerine ait üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı, birden fazla kişinin girebileceği binaların kapalı alanları ile açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde ve bunların seyir yerlerinde asılacak yasal uyarı yazıları, asgari 50x70 santimetre boyutunda, dikdörtgen şeklindeki beyaz zeminli kağıt veya uygun bir materyal üzerinde yer alacak.

Baskı yapılan materyalin beyaz zemini, köşeleri oval kırmızı renkli ince çerçeve ile çerçevelenecek ve ucu sağ tarafa bakan ve yanmakta olan tek bir sigaranın, ortasından soldan sağa doğru çapraz şekilde kırmızı bir çubuk geçen kırmızı renkli bir daire içerisinde kapalı bulunduğu grafikten oluşan uluslararası sigara içilmez sembolünü içerecek.

En az on santimetrelik puntoyla, italik olmayacak şekilde Haettenschweiler yazı fontu kullanılarak kırmızı renkli büyük harflerle yan yana yazılmış ''SİGARA İÇİLMEZ'' ibaresi ile en az iki santimetrelik puntolarla italik olmayacak şekilde Helvetica Heavy yazı fontu kullanılarak siyah renkli küçük harflerle yazılan ''Burada tütün ürünleri tüketilmesi yasaktır. Tüketenlere ve tüketilmesine göz yuman sorumlulara 4207 sayılı Kanun uyarınca idari para cezası uygulanır.'' ve ''Şikayet için:'' ibarelerini içerecek.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI

Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında asılacak yasal uyarı yazıları da asgari A5 boyutunda olmak üzere, toplu taşıma aracının büyüklüğüne uygun ebatta olacak.

TAKSİLER

Taksi hizmeti verilen toplu taşıma araçlarına asılacak yasal uyarı yazıları da A5 ebadı için öngörülen yazı puntoları ve işaretlerin oransal olarak küçültülmesi ile A6 boyutundaki materyallere uygulanabilecek.

YETKİLİ KİŞİ

Yasal uyarı yazılarında yer alan "Şikayet için:" ibaresindeki boşluğa, yasal uyarı yazısını asma sorumluluğunu taşıyan tarafından, o yerde tütün ürünü tüketilmesi halinde idari yaptırım uygulanması için başvurulacak kişi veya kurumun adı ile telefonu yazılacak.Yasal uyarı yazıları, sürekli ve kalıcı olmak kaydıyla, dijital ekrana yansıtmak, cama yapıştırmak, duvara asmak, tavandan sarkıtmak gibi dikkat çekecek ve rahatlıkla okunabilecek şekillerde de uygulanabilecek.

UYARI YAZILARININ ASILACAĞI YERLER

Uyarı yazıları, tütün ürünleri tüketilmesi yasaklanan yerlerin tüm girişlerinde (personel girişleri dahil), giriş yapanlar tarafından görülebilecek ve okunabilecek uygun bir yere asılacak.Binaların her katındaki merdiven boşlukları ile asansör giriş ve çıkışları gibi ikincil girişlerde, geçiş yapanlar tarafından görülebilecek ve okunabilecek uygun yerlere asılacak.

Alışveriş, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı binaların kapalı alanlarında yer alan her kattaki koridorlarda (çalışanlar tarafından kullanılanlar dahil), geçiş yapanların tümü tarafından görülebilecek ve okunabilecek uygun yerlerde bulunacak.Gar, otogar, havalimanı ve limanlar, alışveriş merkezleri veya otelcilik hizmeti verilen işletmeler gibi insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerin kapalı alanlarında yer alan yiyecek-içecek ve diğer hizmetlerin sunulduğu alanlar ile bekleme salonları veya lobi gibi yerlerde, o mekanda bulunanların tümünün görmesine ve okumasına imkan verecek sayıda asılacak.

Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının, açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerin ve bunların seyir yerlerinin, bahçelerini de kapsayacak şekilde ana giriş kapılarında ve açık alanlarında, o mekanda bulunanların tümünün görmesine ve okumasına imkan verecek sayıda asılacak.

Taksi hizmeti verenler dahil toplu taşıma araçlarında, taşıtın büyüklüğüne göre tüm yolcuların görebileceği ve okuyabileceği sayıda uygun yerlere asılacak.

Demiryolu, havayolu ve denizyolu taşımacılığında kullanılan araçların yolculara tahsis edilmiş her bir bölümünde, rahatlıkla görülebilecek ve okunabilecek şekilde asılacak.

SİGARA SATIŞI YAPILAN YERLER

Tütün ürünleri satışı yapılan yerlerde asılacak yasal uyarı yazıları asgari A4 boyutunda olacak ve 18 yaş altına satış yapılamaz sembolünü içerecek.

Öte yandan, sağlık uyarılarında, ''sigara'' kelimesi yerine ''tütün ürünleri'' kelimesi kullanılabilecek.Kararda usul ve esasları belirlenen yasal uyarı yazıları ve sağlık uyarıları örnekleri, Kurumun www.tapdk.gov.tr adresindeki internet sitesinden temin edilerek de bastırılabilecek.

AA