kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigara yasağı için son 48 saat

Yeni Haber
Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı, 19 Mayıs Pazartesi günü yürürlüğe giriyor.Önümüzdeki 4 yıllık süreçte, Türkiye'de sigara içme oranının yüzde 35'den yüzde 20'ye düşürülmesi öngörülüyor.

Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu'nun uygulayıcı kurumlarından Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan'dan edindiği bilgiye göre, sigara yasağının uygulanabilmesi için belirlenen alanlar, ''kapalı alan'' özelliği taşıyacak. Bunun için de kapalı alanın öncelikle tavanı veya çatısı olması gerekecek.

Bu yer, bir bina, hatta çadır da olabilecek.Söz konusu alanların kapısı, pencereleri ve giriş yolları dışındaki bütün yan yüzeyleri tamamen kapatılmışsa burası yine kapalı alan sayılacak. Tavanı, çatısı olup, yan yüzeylerinin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler de, kapalı alan şeklinde değerlendirilecek.Yan yüzeylerinin yarısından daha fazla kısmı açık alanlar ise üstü kapalı da olsa açık alan kabul edilecek ve buralarda sigara içme yasağı uygulanmayacak.

BALKON VE YANGIN MERDİVENLERİ AÇIK ALAN

Buna göre, sigara içme yasağı bulunan kapalı mekanların balkonları ve yangın merdivenleri, üstü kapalı olsalar da açık alan sayılacak ve tiryakiler buralarda sigara içebilecek.19 Mayıs Pazartesi itibariyle yasak kapsamındaki bütün birimlerde, bina girişlerine, asansör giriş ve çıkışlarına, merdiven boşluklarına, ''Sigara İçilmez'' şeklinde uyarı levhaları asılacak.

Uyarı yazısı, en az 50 x 70 santimetre boyutunda, dikdörtgen şeklinde ve beyaz zeminli kağıt ya da buna uygun bir materyal üzerinde olacak.Baskı yapılan materyalin beyaz zemini, köşeleri oval kırmızı renkli ince çerçeve ile çerçevelenecek. Ucu sağ tarafa bakan ve yanmakta olan tek bir sigaranın, ortasından soldan sağa doğru çapraz şekilde kırmızı bir çubuk geçen kırmızı renkli daire içinde ''sigara içilmez'' yazısına yer verilecek.Bu yazının örneğine Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun ''www.tapdk.gov.tr'' adresinden de ulaşılabilecek.

SAĞLIK UYARILARI

Bu arada, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlara da sağlık uyarıları asılacak.Bu uyarılar da şu şekilde belirlendi:''Sigara içenler genç yaşta ölür. Sigara içmek damarları tıkar. Kalp krizine ve felçlere neden olur. Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur. Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir, çocukları koruyun, dumanınızı onlara solutmayın. Sağlık kuruluşları, sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir. Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar. Başlamayın, sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır. Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir. Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur. Sigara içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır..''

YASAKLARI İHLAL EDENLER İÇİN KİME BAŞVURULACAK ?

Sigara içme yasağı getirilen yerlerde, üst düzey yöneticiler, yasakların uygulanması konusunda bir yetkili görevlendirecek.''Sigara İçilmez'' levhalarının altındaki ''Şikayet İçin'' bölümüne bu kişinin ad ve soyadı ile telefon numaraları da yazılacak.Aynı şekilde taksiler dahil, toplu taşım araçlarına da, taşıtın büyüklüğüne göre, tüm yolcuların görebileceği ve okuyabileceği şekilde, ''Sigara İçilmez'' yazıları asılacak.

Sigara yasağına aykırı hareket edenler için de, yazılardaki şikayet merciine başvurulacak.TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, başvuru ve sonraki süreci şu şekilde anlattı:''Diyelim A kurumu, görevli kişi olarak Mehmet Yılmaz'ı belirledi. Siz, o kurumda sigara içen birini gördünüz. Hemen Mehmet Beyi arayacaksınız. (Mehmet Bey, burada biri sigara içiyor, gelip müdahale edin.) Mehmet Bey gelecek. Gelmezse bu defa Mehmet Bey hakkında işlem yapılacak. O kişi bir üst amire veya kolluk birimine Mehmet Bey'in görevini yapmadığına ilişkin bildirimde bulunacak. (Bir kişi sigara içiyordu. Ben onu çağırdım, ama o gelip, müdahale etmedi, görevini yapmadı. Gereğini yapın) diyecek. Böyle bir durumda, Mehmet Bey uyarılacak, ikinci defa da bu tür bir olaya müdahale etmez ve göz yumarsa kendisine 500 YTL ile 5 bin YTL arasında idari para cezası verilecek. Bu cezayı da bir üst amir uygulayacak. İlgili birim yetkilisi, sigara içenin yanına gelirse, hemen tutanak tutulacak. Sigara içen bu tutanağı imzalamasa bile olaya tanıklık eden birisi de imza koyabilir. Tutanak, daha sonra saymanlığa gönderilecek.''

KİŞİ, OLAY YERİNİ TERK EDERSE

TAPDK Başkanı, sigara yasağı bulunan bir işletmede, sigara içildiğinin görülmesi veya bu kişinin işlem yapılmadan olay mahallini terk etmesi durumunda ne yapılması gerektiğini de şu şekilde açıkladı:

''Böyle bir olayda işletme sorumlusuna gidilecek. Şef, müdür veya işletici. Ona (Bakın burada sigara içiliyor, içen kişi hakkında işlem yapın) denilecek. O, gereğini yaparak, önce uyarıda bulunacak. Bunu yapmaması durumunda işletme sorumlusu hakkında kolluk güçleri aranacak. Onlara diyeceksiniz ki, (Ben burada yemek yiyorum. Bu işletme, restoran sahibi, sigara içilmesine müsaade ediyor. Onlara bunu söylememe rağmen müdahale etmediler.) Bu durumda polis veya diğer kolluk güçleri gelecek.

Durumu tespit edecek, nasıl ki polis, tutanak düzenleyip, trafik cezası kesiyor. Bu olayda da tutanak tutulacak. (Gidildi görüldü, küllüklerde sigara tespit edildi, şu adamların ifadesi var, hakkında işlem yapılması) diye tutanak imzalanacak. Daha sonra da genel saymanlığa gönderilecek. İşletme sahibine de 5 bin YTL ceza kesilecek.

Alışveriş merkezlerinde de durum aynı. Alışveriş merkezinde de yetkili kişi aranacak ve gereği yapılacak.''Uygulamada, kolluk güçleri daha çok, göz yumanlar için devreye gireceğine dikkat çeken Çalışkan, ''Adam buna göz yumuyorsa, sen daha fazla bir şey yapamıyorsun ve sonuç alamıyorsun. Müdürüne intikal ettiriyorsun, yine sonuç yok. O zaman kolluk güçleri devreye girecek'' dedi.

TRAFİK CEZASI GİBİ TAHSİL EDİLECEK

Sigara yasaklarına aykırı hareket edenlere verilecek cezalar, trafik cezaları gibi tahsil edilecek. Önce kişiye tebligat yapılacak ve cezayı yatırması istenecek. Yatırmazsa, o zaman cebr-i icra yöntemlerine başvurulacak. Bu yöntemler arasında, cezanın kişinin maaşından kesilerek tahsili de bulunuyor.Bu arada TAPDK Başkanı Çalışkan, yeni düzenlemedeki amacın ''vatandaşa ceza kesmek'' olmadığını söyledi.Vatandaşların sağlığını ve onların temiz ve dumansız bir hava soluma hakkını korumaya çalıştıklarını kaydeden Çalışkan, ''Bu toplumsal bir bilinci de gerektiriyor. Vatandaşlar, bu konudaki haklarını
arayabilmeli. Bulundukları mekanda sigara içenlere (içme kardeşim) diyebilmeli. Nasıl otobüste diyoruz, bunu diğer yerlerde de söyleyebilmeli'' diye konuştu.

SİGARA İÇENLERİN ORANI DÜŞECEK

Çalışkan, sigara yasağı uygulayan diğer ülkelerin sigara tüketim rakamlarında nasıl gelişmeler yaşandığını araştırdıklarını da belirtti.Yasakların etkisinin o ülkelerin içme kültürlerine göre değişiklik arz ettiğine işaret eden Çalışkan, Ulusal Tütün Kontrolü Eylem Planı ile 4 yıllık dönemde, sigara içenlerin oranında 15 puanlık bir düşüş öngördüklerini bildirdi.

TAPDK Başkanı, ''Hedefimiz 2012 yılı sonuna kadar şu an yüzde 65 olan sigara içmeme oranını yüzde 80'e çıkarmak. Yani sigara içenlerin oranını yüzde 35'den yüzde 20'ye düşürmek. İkinci hedefte 15 yaşın altındaki içmeyenlerin oranını da sıfıra indirmek. 4 yıllık süreç sonundaki hedefimiz bu. Bunu sağlarsak, başarılı bir eylem planı gerçekleştirmiş oluruz'' açıklamasında bulundu.

AA