kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Araştırmaya göre polis atamalarında "devre arkadaşlığı" önemli bir kriter.

Polislerin çoğu alt kültürden geliyor

HABER MERKEZİ
TESEV'in, Polis Etiği Kuralları kitabına göre polis adaylarının yüzde 84'ünün ailesi yoksul. Polislerin yüzde 75'inin annesi ise sadece ilkokulu mezunu..
Geçtiğimiz 1 Mayıs'ta polisin orantısız güç kullanımıyla gündeme gelen polis etiği tartışmaları Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Cerrah tarafından yazılan Polis Etiği Kuralları kitabıyla masaya yatırıldı. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) için yaptığı çalışmada polis için "Polis Etiği Kuralları" oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Cerrah kitabında 9 bin polis adayı üzerine yapılan bir anketin sonuçlarına da yer verdi.

ALT KÜLTÜRDEN
Türkiye'de polisin etik dışı davranışlarının temelinde bir alt kültürün yattığını belirten Prof. Cerrah polislerin mesleğe girerken içinde doğup büyüdükleri toplumun ahlak anlayışı ve toplumsal değerlerini beraberinde taşıdıklarını vurguladı. Prof. Cerrah'ın çalışmasında sözünü ettiği araştırmaya göre polis adaylarının büyük çoğunluğu düşük sosyo ekonomik tabandan geliyor. Ankete katılan polis adaylarının yüzde 75'inin annesi ilkokul mezunu. Kalan yüzde 25 ise soruyu yanıtlamayıp boş bırakmış.

'DEVRE KARDEŞLİĞİ'
Uzmanlar soruyu boş bırakan polis adayı annelerinin ilkokul mezunu bile olmadığına inanıyor. Polis adayları içinde annesi ortaokul ve lise mezunu olanların oranı yüzde 4. Üniversite mezunu olanların oranı ise yüzde 0.4. Polis adayı babalarının yüzde 84'ü memur, çiftçi, işçi veya emekli gibi düşük gelir düzeyine sahip. Emniyet mensuplarının görev öncesi mesleki eğitimleri ve görev boyunca edindikleri enformel eğitim süreçleri sivil toplumdan uzak mekân ve ortamlarda gerçekleştiğini kaydeden Prof. Cerrah, polis okullarında iki yıl süren ve yatılı olarak başlayan devre arkadaşlığının bir arkadaşlıktan öte bir kardeşlik ifade ettiğini söylüyor. Bu ilişkilerin meslek yaşamı boyunca devam ettiğine işaret eden Prof. Cerrah, "Üst düzey makamlara atanan emniyet mensupları beraber çalışacakları kadroları seçerken liyakat, ehliyet, bilgi ve uzmanlık gibi nesnel ölçülere dayanmaksızın daha çok öğrencilik yıllarına uzanan devre arkadaşlığı gibi bireysel ilişki ağırlıklı kayırmacı tercihler yapabiliyor" diyor.