kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"TOEFL internet üzerinden yapılacak"

Yeni Haber
Dünya genelinde 6 binden fazla üniversitede akademik olarak kabul gören test sistemlerini çok başarılı olarak değerlendiren Landgraf, TOEFL'ın yakında tamamen internet üzerinden yapılacağını söyledi.

Dünya genelinde 110 ülkede akademik seviyede kabul gören Educaional Testing Service'in (Eğitim Test Merkezi ETS) CEO ve Başkanı Kurt Landgraf, öğrencilerin zorluk şikayetlerine karşı kendilerini savundu. Hazırladıkları sınavın önemine haiz olduklarını belirten Landgraf, "Bir sorunun insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu bilecek kadar işimizi ciddiyet ve sorumlulukla yürütüyoruz" dedi.

ETS tarafından hazırlanan, Test of English as a Froeign Language (Yabancılar için İngilizce Yeterlilik Testi, TOEFL) için genel kabulün çok zor olduğu eleştirilerine katılmayan Landgraf, bu testin dünya genelinde aynı şekilde hiçbir ayrıma gidilmeden uygulandığına işaret etti. Başkan, "Zorluk varsa TOEFL'da bu herkes için geçerlidir. Kimseye bu testte bir ayrıcalık uygulanmamaktadır" dedi.

ETS'in New Jersey'deki merkezinde hafta içi gerçekleştirilen basın toplantısı ile kurum hakkında Amerika'da görev yapan yabancı gazetecilere bilgi verildi. Yabancı ülke gazetecileri ile üçüncü defa bir araya gelen Başkan Landgraf, hatalı sorularından dolayı şikayet alıp almadıkları sorusuna, "Çok ama çok az" diye cevap verdi. Amaçlarının en ufak hataya dahi müsaade etmemek olarak aktaran Landgraf, "Size ilginç bir şey söyleyeyim. Bize gelen telefonla şikayetlerin büyük çoğunluğu teste girenlerden değil onların ebeveynlerinden oluyor" diye konuştu.

Amerika da dahil olmak üzere dünya genelinde 6 binden fazla üniversitede akademik olarak kabul gören test sistemlerini çok başarılı olarak değerlendiren Landgraf, TOEFL'ın yakında tamamen internet üzerinden yapılacağını söyledi. Altı binden fazla çalışanı ile ETS'in dünya genelinde rakipsiz olduğuna vurgu yapan Landgraf, kendilerinin özel bir teşebbüs olduğuna ve devlete bağlı olmadıklarının da altını çizdi.

Yıllık gelirlerini 20 milyon dolardan fazla oldğunu belirten Landgraf, özellikle TOEFL'ın öğrenciler için pahalı olması konusuna da netlik kazandırdı. TOEFL'a giriş ücretini kendilerinin belirlemediklerini anlatan Başkan, bunun sınavı uygulayan üniversitelerin ya da kurumların tespitinde olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE'DEN 20 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ TOFEL'A GİRİYOR


Türkiye'ye birçok defa gittiğini aktaran Landgraf, "Ülkenizdeki okullarda verilen yüksek seviyeli İngilizce takdire şayan" dedi. Her yıl yaklaşık 20 bin civarında Türk öğrencisinin TOEFL'a girdiğini nakleden Landgraf, dünyaya entegre olmada İngilizcenin önemine işaret etti. Türkiye'de henüz iş dünyası ile ortak çalışmalarının bulunmadığını ifade eden Başkan, ancak kendilerin bu yönde bir talep almaları durumunda seve seve bu işe girebileceklerini söyledi.

(CİHAN)