kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anne olmak için ölümü hiçe saydı

Erkan DOĞAN İZMİR SABAH
Nagihan Tikveşli'nin vücudu, nakledilen böbrekleri iki kez reddetti. Kanseri yendi. Diyalize mahkûm oldu. Ölüm riskini göze alıp Efe bebeği doğurdu..
İzmirli Nagihan Tikveşli (34), henüz 13 yaşındayken ortaya çıkan böbrek yetmezliği nedeniyle haftada üç gün diyaliz makinesine mahkûm oldu. Hastalığı nedeniyle okulunu da bırakan Tikveşli'ye 16 yaşındayken Ankara'da annesinin böbreği nakledildi. Ancak vücudu 3 yıl sonra böbreği reddedince, 19 yaşında yeniden diyalize mahkûm oldu. 1996'da, serbest meslek sahibi Özgür Tikveşli ile hayatını birleştiren genç kadına şans ikinci kez 2000 yılında güldü. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreği kendisine uyuyordu. Hemen nakil yapıldı. Ancak vücudu bu böbreği de 10 ay sonra reddetti.

SOL DİZİNDE TÜMÖR ÇIKTI
Yeniden diyalize mahkûm olan genç kadının sol dizinde, 4 yıl sonra tümör saptandı. Üstelik bir aylık da hamileydi. Tümör temizlendi, ancak genç kadının 7 aylık doğan Melis bebeği bir gün sonra hayatını kaybetti. Anne olma özlemi bitmeyen Nagihan Tikveşli, geçtiğimiz yıl yeniden hamile kaldı. Doktorların, "Bebeğinle birlikte ölebilirsin" uyarılarını dinlemeyen genç kadın, ne pahasına olursa olsun çocuğu dünyaya getirmeye karar verdi. Haftanın 5 günü diyalize giren anne adayı, hamileliğinin son bir ayında yoğun bakım servisinde gözlem altında tutuldu. 15 Kasım 2007'de de bir mucizeyi başararak, nurtopu gibi bir bebek dünyaya getirdi. Oğlu Efe'yi her öpüşünde yeniden doğduğunu anlatan genç kadın, "Bunun için yaşamımı tehdit eden büyük riskler atlattım ama sonunda başardım" diyor. Ege Güneş Diyaliz Merkezi'nden Dr. Alpay Gökmen ise, hastalarına hamile kalmayı tavsiye etmediklerini belirterek, "Diyaliz hastalarının hamile kalma şansı yüzde 3. Canlı bebek doğurma oranı yüzde 23. Biz Nagihan Tikveşli'yi kanının iyi temizlenmesi için haftada 5 gün diyalize aldık. Zorlu bir süreçti ama başardık" dedi.