kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Hanımefendi'ye 4 milyon sterlin

Perihan KORKMAZ LONDRA
Osman Hamdi Bey'in 'İstanbul Hanımefendisi' isimli tablosu İngiltere'nin başkenti Londra'daki müzayedede rekor bir fiyatla satışa sunuluyor..
Sotheby's Müzayedeevi'nin 30 Mayıs'ta Londra'da yapılacak "Alman, Avusturyalı ve Orta Avrupalı ressamlardan 19. Yüzyıl Avrupa Resmi ve Oryantalist Resimler Satışı" başlıklı müzayedesinde Osman Hamdi Bey'in 'İstanbul Hanımefendisi' adlı tablosu 3-4 milyon sterlin (7.2-9.6 milyon YTL) rezerve fiyatıyla satışa sunulacak.

185X109 CM. EBATINDA
Avrupalı bir koleksiyoncudan Sotheby's Müzayedeevi'ne gelen kanvas üzerine yağlıboya tablo bugüne kadar en yüksek fiyata satışa çıkarılan ve 185 x 109 cm ile en büyük ebatlarda Osman Hamdi Bey tablosu olma özelliğine sahip. Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı resmi 2004'te Türkiye'de 3.5 milyon dolara (4.35 milyon YTL) satılarak rekor kırmıştı. Osman Hamdi Bey, 19. yüzyıl Oryantalist ressamlarını çoğu gibi terzilik alanındaki bu büyük değişimi gözardı etmek yerine, zarif ve çekici bir usluba dönüştürdü. Türk kadınlarını gösteren imajları, İstanbul'da hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda giyilen giysilerin gerçekliğini son derece güzel bir şekilde yansıtmaktadır. Türk resminde ilk kez figürlü kompozisyonu kullanan ressam olan Osman Hamdi Bey'in en ünlü yapıtları, Kaplumbağa Terbiyecisi (1906) ve Silah Taciri (1908)'dir. 1910'da İstanbul Kuruçeşme'de vefat eden sanatçının mezarı Çinili Köşk'de bulunuyor.