kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk-İş Genel Sekreteri Türkel: Artık vazgeçmeyiz

(A.A)
Yeni Haber
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarını Taksim'de gerçekleştirmek istediklerini yineleyerek, ''Şişli'de toplanıp, 3 örgüt olarak hiçbir bayrak ve flama açmadan, sadece 1 Mayıs flamaları açarak, tek slogan ve tek bayrak yürüyüşümüzü yapmak istiyoruz. Artık bundan vazgeçmeyiz'' dedi.

Türkel, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ile Türk-İş 1. Bölge Temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyerek, İstanbul'da yarın gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamaları hakkındaki son değerlendirmelerini açıkladı.

Mustafa Türkel, bu sabah düzenledikleri basın toplantısında, Taksim'e 3 koldan 3 örgüt olarak yürüyüş yapacaklarını ifade ettiklerini anımsatarak, ''ancak yaşanan birkaç saat içinde Taksim'de alınan önemlerle adeta bir açık hapishane yaratıldığını'' savundu.

Türkel, ''Biz, 3 koldan yürüyüş kararımızı gözden geçirmek suretiyle tek kola indiriyoruz. Şişli'de toplanıp, 3 örgüt olarak hiçbir bayrak ve flama açmadan, sadece 1 Mayıs flamaları açarak, tek slogan ve tek bayrak yürüyüşümüzü yapmak istiyoruz. Artık bundan vazgeçmeyiz'' dedi.

''YAPMAK İSTEDİĞİMİZ BU YÜRÜYÜŞE ARTIK HİÇBİR ENGEL ÇIKARILMASIN''

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, 1 Mayıs yürüyüşlerinin, Taksim'de çiçeklerin bırakılması ve açıklamaların yapılmasının ardından sona ereceğini belirterek, ''Yapmak istediğimiz bu yürüyüşe artık hiçbir engel çıkarılmasın. Çünkü artık bundan vazgeçmeyiz'' dedi.

Türkel, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ile Türk-İş 1. Bölge Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, 3 konfederasyonun genel sekreterleri olarak günlerdir 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklamalar yaptıklarını ve bunlara ilişkin olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dahil olduğu devletin ilgililerinin de açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.

1 Mayıs'ının bayram olarak kutlanması ve resmi tatil olması için devletin her kademesine başvurularını yaptıklarını ve devletin her kademesinden anlayış beklediklerini anlatan Türkel, ''Ancak üzülerek ifade etmek istiyoruz ki bu anlayışı göstermedikleri gibi devletin kademeleri ve siyasi iktidar, tam tersi devletin ceberut yüzünü göstermek için olabildiğince sert ve bizi kırıcı açıklamalar yaptılar'' şeklinde konuştu.

Türkel, yarın için Taksim'de alınan önlemlere de işaret ederek, ''Okullar tatil ediliyor, güvenlik güçlerine takviyeler yapılıyor ve olağanüstü hal ilan edecek kadar da her türlü tedbirde aşırıya kaçılıyor. Provokasyondan bahsederken de adeta eli kanlı terör örgütleri ve silahlar İstanbul'u işgal etmiş de bu yürüyüşü provoke etmek için adeta gizli bir ordu hazırlanıyor gibi bir anlayış kamuoyuna anlatılmaya çalışılıyor. Türkiye ve İstanbul halkı adeta korku tüneli içerisine zorla hapsedilmiş durumdalar'' diye konuştu.

''YÜRÜYÜŞ TEK KOLDAN VE ŞİŞLİ'DEN''

Yapılan son değerlendirme çerçevesinde, daha önce 3 koldan yapacaklarını ilan ettikleri yürüyüşü tek koldan ve Şişli'den yapacaklarını kaydeden Türkel, şunları söyledi:

''Şu andan itibaren başta Sayın Vali olmak üzere, İçişleri Bakanı ve devletin her kademesindeki erkanına bundan sonra olabilecek her türlü sorumluluğu bırakıyoruz. Biz, elimizden gelen fedakarlığı ve gayreti göstermek suretiyle miting anlayışından da vazgeçerek yürüyüşü yapmamızı ve Taksim'e çiçeklerimizi bırakmak için yürümek istediğimizi ilan ediyoruz. Bundan sonra birisinin burnunun kanamasının sorumluluğunu devletin ilgili erkanlarına bırakıyoruz, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.''

Emek örgütleri olarak, 1 Mayıs'ı emek bayramı olarak kutlamak istediklerini de ifade eden Türkel, bütün iyi niyetlerine ve gayretlerine rağmen Taksim'de bu kutlamaların yapılmasına izin verilmeyeceğinin görüldüğünü anlattı.

Türkel, ''Herkese açık olan Taksim Meydanı'nı emekçilere kapattılar. Herkese kutlama yapması için izin verilen Taksim Meydanı'nı işçilere, memurlara, emekçilere ve emek dostlarına kapattılar. Tarih önünde bu hükümet bunun hesabını verecek durumda olacaktır. Bu siyasi iktidar bunun hesabını verecektir'' dedi.

Yarın olabildiğince sakin, anlayışlı ve müşfik bir şekilde Şişli'de toplanarak, sadece 1 Mayıs flamaları açarak ve 1 Mayıs sloganları atarak Taksim'e yürüyeceklerini kaydeden Türkel, ''Yapmak istediğimiz bu yürüyüşe artık hiçbir engel çıkarılmasın. Çünkü artık bundan vazgeçmeyiz'' diye konuştu.

Türkel, bir soru üzerine, Kaymakamlıktan almış oldukları izinlere göre, Taksim'de çelenk koyma ve çiçek bırakmayla ilgili bir engelin bulunmadığını, ayrıca burada bir basın açıklaması yapmanın koşullarının da var olduğunu belirterek, İstanbul Valiliğine de gerekli duyuru ve başvuruların savcılıklar aracılığıyla kendileri tarafından yapıldığını söyledi.

Mustafa Türkel, ''Şu birkaç gündür yaratılmak istenen bu gergin ortamın sorumluluğunu bizim üstümüze yıkmak isteyenlerin yargı önünde hesap vermesi gerekeceğine inanıyoruz'' dedi.

''ARTIK KATILIMIN BEKLEDİĞİMİZ ORANDA OLMASI MÜMKÜN DEĞİL''

Yarınki 1 Mayıs kutlamalarında katılımın beklenenden az olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Türkel, görünen ortama göre daha bugünden Trakya'dan ve Marmara havzasından gelmek isteyenlerin yollarının kesildiğini ve artık katılımın kendilerinin beklediği oranda olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Türkel, 1 Mayıs'ı 1 Mayıs gibi kutlamak için yürüyüşe katılacak herkesin kendilerine yardımcı olmasını da istediklerini ifade etti.

''Türk-İş'in, '1 Mayıs'a katılım için genel çağrı yapmıyoruz' açıklaması hala geçerli mi?'' sorusu üzerine Türkel, aynı koşulların hala geçerli olduğunu, demokratik bir ortamda kimsenin zorunlu tutulamayacağını belirterek, ''Katılan arkadaşlarımızın başımızın üstünde yeri var. Katılmayanların da kararlarını kendi organları ve tarih önünde birileri değerlendirecektir'' dedi.

Yürüyüşe ilişkin bir başka soru üzerine Türkel, ''1 Mayıs yürüyüşümüz Taksim'e gelip, çiçeklerimizi bırakıp, açıklamaları yapmamızın ardından sonlanacak'' dedi.

Bu arada, 3 konfederasyonun üyelerinin, Şişli Camisi önünde toplanarak, saat 11.00'de Taksim'e doğru yürüyüşe geçeceği öğrenildi.

Yürüyüşün, saat 13.00'te Taksim'de sonlanması, burada anıta çelenk, karanfiller bırakılması ve basın açıklaması yapılmasının ardından etkinliğin bitirilmesinin planlandığı kaydedildi.