kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

1 Mayıs için Taksim çağrısı yapan sendika yöneticilerine soruşturma

Yeni Haber
Türk-İş, DİSK ve KESK'ten oluşan sendika konfederasyonlarının 1 Mayıs kutlamalarını 500,000 emekçinin katılımıyla İstanbul Taksim meydanında yapmakta ısrarlı olduklarını açıklamalarının ardından, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı sendika yöneticileri hakkında soruşturma başlattı.

Televizyon kanallarının haberlerine göre Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Ercan Cengiz tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yetkili mercilerce yasaklanmış olmasına rağmen; 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama çağrısı yaparak halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtan Türk-İş, DİSK VE KESK yöneticileri hakkında başsavcılığımızca 2911 sayılı yasanın 27. ve 34. maddeleri uyarınca soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Konfederasyonların düzenlediği basın toplantısında konuşan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "500,000 emekçi yarın İstanbul Taksim meydanında olacak, amacımız asla gerginlik yaratmak değil, barış ve coşku içinde 1 Mayıs'ı kutlamak" dedi.

Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise 1 Mayıs kutlamalarının her ilde mülki amirlerin gösterdiği alanlarda yapılmasını istediklerini söylediler.

Atalay, İstanbul Taksim meydanının 1 Mayıs'ta gösteri için izin verilecek bir alan olmadığını ve müsamaha gösterilemeyeceğini söyledi.
Çelik ve Atalay, 1 Mayıs'ta her yıl Taksim'de yapılan anma törenine katılım sayısı konusunda ise bir sınırlama koymayı düşünmediklerini eklediler.

Tarihe "kanlı 1 Mayıs" olarak geçen 1 Mayıs 1977'deki olaylarda, ölen 37 kişinin çoğunluğu, Taksim'deki Kazancı Yokuşu'nda meydana gelen izdiham sırasında yaşamını yitirmişti. Bu tarihten sonra her 1 Mayıs'ta sendika yöneticileri Kazancı Yokuşu'nun girişinde bulunan anıta karanfiller bırakarak saygı duruşunda bulunuyorlar.