kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ömer Bozer Rahmi Koç

'Türkiye, daha çok perakendeci kaldırır'

Migros'un Koç Holding bünyesindeki son genel kurulunda konuşan Gıda Grubu Başkanı Bozer, "Türkiye'de perakende sektörü hala çok cazip" dedi..
Koç Holding Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer, Migros'un Koç Holding bünyesindeki son genel kurulunun ardından gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye'nin yeni bir perakendeci için hâlâ çok cazip bir ülke olduğunu söyledi. Ömer Bozer, "Yüksek enflasyonist ekonomilerde dayanıklı tüketim ürünleri tüketimi de yüksektir. Ama düşük enflasyon ortamlarında gıda harcamaları artar. Önümüzdeki dönemde gıdadaki büyüme gıda dışını geçecek. Böyle bakınca Türkiye perakendeciler için cazibesini koruyacak" diye konuştu. Migros'un Gima'yı satın alma girişimi, onu izleyen dönemde Tansaş satın alması gibi kritik dönemlerini yönettikten sonra, BC Partner'sa satışı döneminde de Gıda ve Perakende Grubu'nun başında olan Bozer, "Satın alma dönemi mi, yoksa satma dönemi mi sizin için daha stresliydi?" sorusunu da şöyle yanıtladı: "Pek çok şirketin yüklü danışmanlık ücretleriyle tamamlayabileceği süreci biz 50 yıllık birikimimizle başarıyla tamamladık. Ama doğrusunu söylemek gerekirse satış süreci daha stresliydi, grubun göz bebeği söz konusu olunca en iyisini yapmaya çalışıyorsunuz."

BEŞ YILDA 5 MİSLİ DEĞERLENDİK
Migros'un son 5 yıllık dönemde şirket değerinin her yıl ortalama yüzde 48 büyüyerek 5 misline ulaştığını, satışların yıllık yüzde 34 artışla 4 misline ulaştığını, faaliyet kârlılığının yüzde 200 yükseldiğini anlatan Bozer, piyasada geçen senenin son çeyreğinden bu yana hafif bir yavaşlama olmasına rağmen Migros'un satışlarında yüzde 13-14 civarında bire bir büyüme olduğunu belirtti. Bozer, Migros'un, Deloitte'un dünya sıralamasında ilk kez 250 büyük şirket içine girdiğini hatırlatarak, "Dünyanın en hızlı büyüyen 12. perakende şirketi de Migros oldu" dedi. Ömer Bozer, 2008'de de yaklaşık yüzde 18 büyüme öngörüldüğünü bildirdi. Pirinç fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak Bozer, "200 bin tonlu civarındaki ithalat kotasını açmadık. Bunu kullansaydık bizim hiçbir sorunumuz olmayacaktı" dedi. Bozer, piyasada 2007'nin son çeyreğinden bu yana yavaşlama belirtileri olduğunu belirterek, "Ancak Migros mağaza bazında yüzde 13-14 büyüdü" diye konuştu.