kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ZENGİN GAZ REZERVİ VAR Avrupa’nın enerji arayışlarında kilit öneme sahip olan Nabucco açısından zengin gaz rezervi olan Türkmenistan büyük önem taşıyor. Bakan Tüzmen (sağda) ile Muhammedov’un görüşmesinde de gündem Nabucco oldu.

Başbakan Türkmenistan'ı Nabucco'da ortaklığa çağırdı

Bülent AYDEMİR ANKARA
Başbakan Erdoğan, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Muhammedov'a "Nabucco'da ortak çalışabiliriz" teklifinde bulundu. Muhammedov "Türk yatırımcıya önem veriyoruz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Başbakan Türkmenistan'ı Nabucco'da ortaklığa çağırdı
Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov, 5 bakan, 10 üst düzey bürokratla Karma Ekonomik Komisyon toplantısı için Ankara'ya adeta çıkarma yaptı. Başbakan Erdoğan, Muhammedov'a, "Nabucco Projesi'nde ortak çalışabiliriz" teklifinde bulunurken, konuk Başbakan Yardımcısı, "Türkiye'ye ve Türk yatırımcılara çok büyük önem veriyoruz" dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Muhammedov ve heyetiyle Meclis'teki makamında görüştü. 40 dakika süren görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan katıldı. Türkmenistan heyetinde ise Ticaret v e Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Nökergulu Ataguliyev ile Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Gurbanmurat Gurbanmuradov'un da aralarında bulunduğu 5 bakan ve 10 üst düzey bürokrat yer aldı.

NABUCCO TEKLİFİ
Konuk Bakan görüşmede Başbakan Erdoğan'a, iki ülke arasındaki işbirliğini artırarak devam ettirme konusundaki kararlılıklarını iletti ve Türkmenistan'da Türk girişimcilere verilen işlerdeki artıştan söz etti. Başbakan Erdoğan ise Muhammedov'a, Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Nabucco Projesi'nde iki ülkenin ortak çalışabileceğini söyledi. Muhammedov, "Türkiye'ye ve Türk yatırımcılara çok büyük önem veriyoruz" dedi.

5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Muhammedov, Ankara'da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile ayrı görüştü. Bakan Tüzmen, Türkmenistan ile 2007'de ticaret hacminin, 2002 yılına göre 3 kat arttığını 750 milyon dolara ulaştığını söyledi. Tüzmen, Türk müteahhitlerinin bu ülkedeki yatırımlarının ise 3 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti. Tüzmen, "Türk müteahhitlerinin 2008 yılında Türkmenistan'da 5 milyar dolarlık yatırımları olacak" dedi.