kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Milli gelirin yüzde 9'u kadar üretim yapıyoruz kriz beklemiyoruz"

80 milyar YTL ciro hedefiyle milli gelirin yüzde 9'una eşit üretim yapan Koç Holding'in yönetim kurulu başkanı Mustafa Koç, "Siyasette sorun olmazsa kriz yaşanmaz" dedi..
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'de siyasette istikrarsızlık olmazsa ekonomide kriz beklemediklerini söyledi. Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu ise 2008'de yüzde 10 büyüme ile 80 milyar YTL ciro (kombine) beklediklerini belirtti. Bulgurlu, Koç'un kombine cirosuyla milli gelirinin yüzde 9'una eşdeğer bir üretim yaptığını belirtti. Mustafa Koç, Bülent Bulgurlu önceki gün holdingin İstanbul-Nakkaştepe'deki merkezinde bir grup gazetecinin katıldığı sohbet toplantısında biraraya geldi. Koç Holding'in dünyanın en büyük şirketlerinin yer aldığı Fortune 500 şirketleri sıralamasına giren ilk Türk şirket olduğunu hatırlatan Mustafa Koç, 2006 sonuçlarına göre dünyanın en büyük 200, Avrupa'nın en büyük 49'uncu şirketi olduklarını söyledi. "Holding olarak dünya sıralamasında 50 basamak çıktık. Bu yıl da ilk 150'de oluruz" diyen Mustafa Koç, Türkiye'de kriz olunca şirketlerin hızla küçüldüğüne ancak normal zamanlarda Avrupa şirketlerine göre daha hızlı büyüdüklerine dikkat çekti. Ekonomide yüzde 5 büyüme hedefi olduğunu, kendilerinin yüzde 10 büyüyeceğini kaydeden Koç'a göre asıl sorun ciro değil kârlılık. Koç "Ciro kaybına karşın kârlılık azalmıyorsa mesele yok" dedi.

HUKUKA SAYGI DUYMALIYIZ
Mustafa Koç, AKP'ye yönelik kapatma davasının ekonomiye etkilerine ilişkin bir soruya şöyle yanıt verdi: "Global ekonominin parçası olduk. Türkiye'de bir kriz beklemiyorum. Ama eğer siyasi istikrarsızlık olmazsa. Parti kapatma davası, tabii ki bir demokrasi için üzücü ama hukuk sürecine saygı duymamız lazım. Eğer çabuk atlatabilirsek ekonomiye çok ciddi olumsuz etkisi olmaz." Koç "Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik. Sıfırdan yatırım çekmemiz gerekiyor. Yatırım ortamını iyileştirmek için siyasiler elinden geleni yapıyor. Bürokratik engeller çıkıyor. Çok büyük özelleştirmeler oldu. Bu konuda destekler gerekiyor" dedi. Mustafa Koç, holdingin kurucusu Vehbi Koç için de önemli anlamı olan Migros'un satış kararının verilmesi sırasında zorlanıp zorlanmadıklarına ilişkin bir soruya şöyle karşılık verdi: "Hislerimizle hareket etmemeye çalıştık. Vehbi Koç'un hayatında çok özel bir yeri vardı. Bu ruhen satışı biraz zorlaştırdıysa da kalben doğru olduğuna inanıyorduk." Koç, perakendede yapı marketi Koçtaş ile varlıklarını sürdüreceklerini belirtti.
Haberin fotoğrafları