kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik

Patron krize girerse 3 aylık maaş devletten

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
İstihdam paketi, işverenin krize girmesi veya iflas etmesi halinde çalışana 3 ay boyunca maaş garantisi veriyor. Kaynak ise yine İşsizlik Fonu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Patron krize girerse 3 aylık maaş devletten
Hükümet, merakla beklenen istihdam paketine son şeklini verdi. İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 8 Maddelik Kanun tasarısı hazırlandı. Paket, istihdam üzerindeki idari ve mali yükleri aşağı çekiyor, kadın ve genç istihdamını teşvik ediyor, işsizlik ödeneğini artırıyor. Düzenlemenin en tartışmalı bölümünü ise İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, GAP Bölgesi'ndeki yatırımların finansmanı için ödenek ayrılması oluşturuyor. Fon'dan aktarılacak kaynaklar, "istihdam teşviki" şartına bağlanmıyor, sosyoekonomik yatırım yapılması ile ilişkilendiriliyor. İşçi-işveren- hükümet temsilcileri arasında masaya yatırılan paketin önemli bölümleri şöyle:

* KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ: İşverenin genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerinde geçici olarak en az 4 hafta işi durdurması halinde işçilere, çalıştırılmadıkları süre için İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kısa çalışma ödeneği verilecek. Kısa çalışma süresi 3 ayı aşamayacak.

* ÜCRET GARANTİ FONU: İşverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması, iflası gibi nedenlerle ödeme güçlüğüne düşmesi halinde işçinin 3 aylık ödenmeyen ücret alacakları İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrıca kurulacak Ücret Garanti Fonu'ndan karşılanacak.

* İŞVEREN SİGORTA PRİMİNDE İNDİRİM: Sigortalıların, işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarı 1 Ekim 2008'den geçerli olmak üzere Hazine tarafından karşılanacak.

* İŞSİZLERE DESTEK: İşsizlere iş bulma, danışmanlık hizmeti, mesleki eğitim ve toplum yararına çalışma hizmetleri verilecek. Bu kapsamdaki giderler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Giderlerin yıllık miktarı, işsizlik sigortası primi olarak bir önceki yıl fona aktarılan devlet payının yüzde 30'unu geçmeyecek. Bakanlar Kurulu oranı yüzde 50'ye kadar çıkarabilecek.

* GENÇ İŞÇİYE VE KADINA TEŞVİK: 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın kadınların, istihdamı halinde işveren sigorta primi hissesinin birinci yıl tamamı, ikinci yıl yüzde 80' üçüncü yıl yüzde 60'ı dördüncü yıl yüzde 40'ı, beşinci yıl yüzde 20'si İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bir işyerinin kapatılarak başka bir adla yeniden açılması, şirketler arasında istihdam kaydırılması gibi durumlarda bu teşvik verilmeyecek.
Haberin fotoğrafları